Producător de carne de pui și ouă: Suntem sufocați de importurile din Ucraina. Dacă autoritățile nu fac ceva împotriva acestei concurențe neloiale, fermele românești vor pune lacătul pe poartă (VIDEO)

Producător de carne de pui și ouă: Suntem sufocați de importurile din Ucraina. Dacă autoritățile nu fac ceva împotriva acestei concurențe neloiale, fermele românești vor pune lacătul pe poartă (VIDEO)
Sursa foto simbol: Pixabay

Puiu Ilisei, producător de ouă și carne de pui, susține că el și colegii săi fermieri sunt pur și simplu copleșiți de importurile de ouă din Ucraina. Pentru că Ucraina nu e în UE, fermierii săi nu sunt obligați să respecte normele de creștere și siguranță alimentară de la nivelul blocului comunitar. Prin urmare, produc la costuri mai mici și-și permit să vândă mai ieftin. Astfel, mari cantități de ouă ieftine din Ucraina au invadat piața românească, iar ouăle din fermele românești nu mai sunt cumpărate de nimeni.
Puiu Ilisei și colegii săi cer instituțiilor abilitate ale statului să verifice atent aceste importuri din Ucraina, mai ales că din 29 iunie ucrainenii trebuie să și plătească taxe vamale. Dacă această concurență neloială va fi menținută, fermele românești se vor închide, mai spune acesta.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, în contextul unei solicitări similare formulate de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) către Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Cu ce probleme se confruntă fermierii români din cauza importurilor din Ucraina

„Noi suntem sufocați de importurile din Ucraina, dar vă aduceți aminte că cei mai vocali au fost cei pentru porumbul importat din Ucraina. În aceeași perioadă se importau și ouă, și carne de pasăre și în continuare se importă. Ucraina nu e în UE și nu respectă normele europene de bunăstare, securitate alimentară, iar noi, din cauza acestor importuri la prețuri mici, nu ne putem vinde producția internă, pentru că se importă de acolo necontrolat.

Conform unei directive UE, ar trebui să se aplice taxe vamale începând din 29 iunie și aceste taxe vamale trebuie riguros controlate, că și înainte, când se impuneau aceste taxe vamale, se aduceau carne și ouă din Ucraina, via Olanda. Știți cum e… șmecheria olandeză. Se aducea prin Olanda și se importa în România.

Noi cerem celor care pot să se ocupe intens de această situație – anume Vama, Direcția Sanitar-Veterinară – să controleze și să urmărească foarte atent aceste importuri, pentru că altfel o să rămână ouăle din Ucraina pe piață, iar noi o să punem lacătul pe poartă, că nu putem să concurăm cu aceste prețuri și nu putem să concurăm cu această calitate”, a explicat Puiu Ilisei, pentru B1 TV.

Produsele aduse din Ucraina sunt de o calitate inferioară celor românești

„Multe supermarketuri preferă ouă marcate cu cifra 3 din Ucraina, iar de cele din România nici nu vor să audă decât cifra 1 și 2, care sunt niște ouă superior calitative. Cifra 3 însemană că sunt găini ținute în cuști.

Deci noi îndeplinim niște condiții pe care UE ni le impune, noi avem niște costuri suplimentare, facem controale la producția noastră, pe când carnea și ouăle din Ucraina nu îndeplinesc aceste condiții, pentru că ei nu sunt supuși acestor controale și costuri suplimentare.
Rugăm încă o dată să se ia măsuri stricte, că altfel suntem nevoiți noi să închidem fermele”, a mai explicat fermierul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)