Senatorii din Comisia juridică sfidează deciziile Curţii Constituţionale. Mai nou, aleşii noştri au adoptat un proiect de lege care le permite incompatibililor să-şi exercite funcţiile în continuare. Cu condiţia însă, să nu mai fie vorba despre aceleaşi posturi care au generat situaţia sancţionată. De cealaltă parte, reprezentanţii ANI spun că dacă iniţiativa va fi adoptată definitiv, activitatea agenţiei nu s-ar mai justifica.
Proiectul a fost depus de deputaţii PSD, UNPR, PPDD şi minorităţi. În forma actuală articolul din actul normativ privind Agenţia Naţională de Integritate prevedea că o persoană destituită după ce a fost găsită în incompatibilitate sau conflict de interese, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. Senatorii jurişti au eliminat această prevedere din lege şi au adăugat o serie de alineate în care explică ce funcţii nu mai pot ocupa cei care au avut probleme. Totul este aranjat însă în aşa fel încât să se dea undă verde pentru alte posturi.
"Iniţiativa este o clarificare. S-a constatat că judecătorii nu prea înţeleg articolul. Adică ce înseamnă sintagma aceeaşi funcţie. Este o propunere mare stufoasă, dar pe înţelesul tuturor. Din punctul de vedere al teoriei juridice, dacă cineva este condamnat să nu mai profeseze acea profesie prin care a comis o infracţiune. Dacă este medic, nu mai poate fi medic şi nu se extinde la profesor. Dacă face o infracţiune cu o maşină i se confiscă acea maşină, nu toate maşinile. Este o formulare mai clară a ceea ce înseamnă aceeaşi funcţie", a spus unul dintre iniţiatori, senatorul Marton Arpad.
Cu alte cuvinte, un primar care este găsit incompatibil nu va mai putea fi tot primar dar va putea fi senator, deputat sau parlamentar european fără nicio problemă. Regula se aplica evident şi invers. Modificarea intră însă în contradicţie cu o decizie a Curţii Constituţionale. De cealaltă parte, reprezentantii ANI spun ca daca acest proiect va fi adoptat definitiv în aceasta formă, Parlamentul va trebui să îşi asume că persoane care au averi confiscate vor putea să-şi desfasoare în continuare activitatea.
"Vorbim de aproximativ 3 milioane de euro confiscate prin decizii definitive şi irevocabile de către persoane care au ocupat funcţii publice. Un alt efect ar fi că activitatea ANI practic va rămâne fără efecet şi persoane aflate în funcţii publice în stare de incompatibilitate , cu averi nejustificate definitiv şi irevocabil sau persoane aflate în conflict de interese nu vor mai putea fi sancţionate", a declarat Lazăr.