„Abuzul nu e niciodată o cruce care trebuie dusă”. Deputata USR Diana Buzoianu l-a reclamat pe IPS Teodosie la CNCD, după recentele declarații despre femei

„Abuzul nu e niciodată o cruce care trebuie dusă”. Deputata USR Diana Buzoianu l-a reclamat pe IPS Teodosie la CNCD, după recentele declarații despre femei
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputata USR Diana Buzoianu l-a reclamat pe arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declarațiile făcute recent despre femeile abuzate de soții lor.

Teodosie a susținut că femeile abuzate de soți trebuie să-și ducă crucea

Amintim că, răspunzând unei femei care se plângea că e abuzată psihologic de soț, IPS Teodosie a afirmat: „Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”.

Iar unei femei care nu voia să aibă relații sexuale cu soțul ei i-a spus: „Să fiţi şi după voia soţului, nu numai după voia dumneavoastră. V-aţi căsătorit, căsătoria este o cruce. De aceea, cununile pe care le-aţi primit pe cap sunt cununi de mucenici, să faceţi şi voia soţului ca să nu destrămaţi căsnicia”.

Buzoianu (USR) l-a reclamat pe IPS Teodosie la CNCD

Pentru aceste afirmații, Diana Buzoianu l-a reclamat pe Teodosie la CNCD. Deputata USR a susținut că nu victimele trebuie să îndure, ci abuzatorii trebuie opriți. Buzoianu a mai remarcat că fix mentalitatea precum cea a lui Teodosie face să fim în topul european al violenței domestice împotriva femeilor.

„I-am făcut plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării lui Teodosie pentru declarațiile halucinante cum că femeile au niște cruci de dus în căsătorie…printre altele una fiind abuzul psihologic.

Ce faci dacă ești abuzată psihologic de soțul tău?

Ne spune Teodosie, Arhiepiscolul Tomisului, adică, în caz că nu știați, ce trebuie făcut, cică. Trebuie ,,să-ți duci crucea …. soluția nu este să vă despărțiți.”

Adică, să rămâi pasiv. Că tu ai un sacrificiu de dus mai departe în numele căsătoriei. Căsătoria e sacră, dar drepturile tale fundamentale, nu prea.

Suntem în anul 2024. Și nu, femeile nu trebuie să-și ducă nicio cruce ca acum sute de ani în care nu prea aveau niciun drept. Sigur că sunt mulți care și azi ar vrea ca femeile să fie la fel de lipsite de apărare și drepturi ca în 1800. Doar că acum suntem milioane, inclusiv de români, care nu mai acceptăm asta.

Da. Declarațiile domnului Teodosie discriminează și încalcă legea din zilele noastre. Dacă le făcea în 1800, atunci nu era niciun instrument să fie sancționate. Dar în 2024… dacă cei care trebuie să ne apere drepturile, cu legea în mână, nu sunt orbi… în câteva zile această declarație ar trebui amendată.

În loc de concluzie: abuzul nu e niciodată o ,,cruce ce trebuie dusă”. Nu. abuzatorii nu trebuie scuzați pentru că se întâmplă să fie căsătoriți și cumva asta îi dezleagă de a mai fi oameni decenți. Abuzul nu trebuie tolerat în numele a nicio scuză. Abuzul trebuie oprit și sancționat. Doar așa vom ajunge să nu mai fim în topul rușinos al țărilor cu privire la violența domestică. Că toate aceste probleme au la bază inclusiv ideea că femeia trebuie să îndure, în anumite contexte, anumite abuzuri. Ei bine, nu”, a transmis deputata USR Diana Buzoianu, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)