România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Concluzia Comisiei Europene

România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Concluzia Comisiei Europene
Foto: Pixabay.com

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Decizia a venit în urma evaluării privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență și luând în considerare factorii relevanți suplimentari pentru convergența și integrarea economică, scrie Agerpres.

Comisia Europeană a concluzionat că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro

Raportul de convergență din 2024 cuprinde concluzia luată de Comisia Europeană și evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro.

Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

Legislația din România nu este compatibilă cu obligația de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), semnalează raportul CE.

România nu îndeplinește criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme, se arată în raportul Comisiei Europene. Documentul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi „criteriile de la Maastricht”, prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE.

Stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung fac parte din criteriile de convergență.

Până acum, niciunul dintre statele menționate anterior nu îndeplinește toate criteriile de aderare la zona euro.

Bulgaria îndeplinește toate criteriile, cu excepția unuia, şi a cărei legislaţie naţională poate fi considerată compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:06 - Reacția Marei Bănică, după ce a văzut scene degradante cu Raluca Pastramă, surprinse chiar de fostul soț. „M-a marcat foarte tare ce am văzut”
20:57 - Copilul care a tras cu arma în trafic era cu mama lui în mașină. S-a ales cu dosar penal
20:49 - Robert Sighiartău (PNL): „Povestea asta cu dăm premierul la alt partid, ca să arătăm că împărțim puterea, este o formă de manipulare tocmai ca să nu trezească aceeași frică și teamă pe care poporul, pe bună dreptate, o are față de PSD” (VIDEO)
20:47 - Sighiartău (PNL): „PSD se pregătește deja de planul de rezervă, acela de a guverna cu AUR. Sigur, o altă formulă de AUR – încearcă prin Târziu, prin alți lideri să guverneze după alegeri cu acest partid” (VIDEO)
20:26 - Germania a înregistrat primul caz de variola maimuței. Varianta virusului este mai periculoasă
20:21 - Un român a rămas fără mașină și fără o geantă plină de bani, după ce polițiștii au descoperit ce ascundea
20:14 - Vlad Nistor, despre acuzațiile PNL la adresa PSD: Asta ar fi, cred eu, cel mai înfiorător lucru care i s-ar putea întâmpla poporului român (VIDEO)
19:58 - Pensionarii care au primit bani mai mulți din greșeală nu trebuie să îi returneze
19:51 - Nicușor Dan: „Nimeni nu verifică activitatea de urbanism a primăriilor de sector, instituțiile de control nu funcționează” / Despre acuzația că nu vrea să mai dea autorizații de construire: „E propaganda speculatorilor imobiliari” (VIDEO)
19:47 - Populația Ucrainei a scăzut alarmant de la începutul invaziei ruse. Numărul ucrainienilor care au intrat ilegal în România