Poliția din Kenya a deschis focul asupra protestatarilor în timp ce mii de oameni încearcau să ia cu asalt parlamentul din cauză că politicienii măresc taxele

Poliția din Kenya a deschis focul asupra protestatarilor în timp ce mii de oameni încearcau să ia cu asalt parlamentul din cauză că politicienii măresc taxele

Poliția a deschis focul asupra protestatarilor din fața parlamentului din Kenya, în timp ce aceștia încercau să ia cu asalt clădirea, în timp ce parlamentarii din interior adoptau o legislație pentru creșterea taxelor.

Cel puțin 10 protestatari au fost uciși de polițiști

Poliția a început să tragă după ce cu gazele lacrimogene și tunurile cu apă nu au reușit să disperseze o mulțime de mii de oameni care îi copleșiseră numeric pe polițiști. Un incendiu a izbucnit apoi în interiorul clădirii.

Un paramedic a spus că cel puțin 10 persoane au fost ucise și un jurnalist Reuters din afara parlamentului a numărat cadavrele a cel puțin cinci protestatari.

„Vrem să închidem Parlamentul și fiecare parlamentar ar trebui să demisioneze”, a declarat un protestatar, Davis Tafari agenției de presă. „Vom avea un nou guvern.”

Manifestanții se opun majorărilor de taxe într-o țară care se confruntă cu o criză a costului vieții și mulți cer, de asemenea, președintelui William Ruto să demisioneze. Protestele și ciocnirile au avut loc și în alte orașe și localități din țară.

Locuitorii din Kenya sunt extrem de săraci iar Banca Mondială le cere dobânzi exorbitante

Ruto a câștigat alegerile în urmă cu aproape doi ani cu ajutorul unei platforme care promova susținerea muncitorilor săraci din Kenya, dar a fost prins între cerințele concurente ale creditorilor, cum ar fi Fondul Monetar Internațional, care îndeamnă guvernul să reducă deficitele pentru a avea acces la mai multe finanțări și -populatie presată de sărăcie.

Kenienii s-au luptat să facă față mai multor șocuri economice cauzate de impactul persistent al pandemiei de Covid, războiul din Ucraina, doi ani consecutivi de secetă și deprecierea monedei.

Parlamentul a aprobat marți proiectul de lege de finanțare, trecându-l la a treia lectură de către parlamentari. Următorul pas este ca legislația să fie transmisă președintelui spre semnare. O poate trimite înapoi parlamentului dacă are obiecții.

Proiectul de lege de finanțare își propune să strângă taxe suplimentare de 2,7 miliarde de dolari, ca parte a unui efort de a ușura datoria grea, doar plățile dobânzilor consumând 37% din veniturile anuale.

Guvernul a făcut câteva slabe concesii, promițând să renunțe la noile taxe propuse pe pâine, ulei de gătit, mașini și tranzacții financiare. Dar asta nu a fost suficient pentru a-i satisface pe protestatari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”