SUA și China au reluat dialogul privind armele nucleare. Nu vor exista amenințări asupra Taiwanului

SUA și China au reluat dialogul privind armele nucleare. Nu vor exista amenințări asupra Taiwanului
Xi Jinping / Foto: Hepta, Brian Smith

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, Statele Unite și China au purtat discuții semi-oficiale privind controlul armamentului nuclear. Reprezentanții Beijingului au dat asigurări că nu intenționează să folosească arme nucleare sau să amenințe Taiwanul cu utilizarea acestora, potrivit reuters.ro.

În timpul discuțiilor, reprezentanții chinezi au asigurat partea americană că Beijingul este capabil să gestioneze un conflict convențional cu Taiwanul fără a recurge la arme nucleare. Această poziție vine în contextul în care Taiwanul este considerat de China ca fiind parte a teritoriului său, o afirmație respinsă de guvernul taiwanez.

Cum sunt structurate discuțiile dintre SUA și China pe tema armamentului nuclear?

Discuțiile dintre SUA și China au fost organizate pe două niveluri: Track One, care include negocieri oficiale între guverne, și Track Two, care implică dialoguri semi-oficiale cu foști oficiali și academicieni. Acestea din urmă oferă o platformă de discuție mai liberă, fără implicarea directă a oficialilor în exercițiu.

Care sunt implicațiile și perspectivele acestor discuții pentru relațiile internaționale?

Discuțiile Track Two sunt văzute ca benefice, deși nu pot înlocui negocierile oficiale, care necesită un mandat clar și autorizat de discutare a subiectelor sensibile. Totuși, aceste întâlniri informale sunt importante pentru menținerea unui canal de comunicare deschis între cele două puteri nucleare, în special în contextul tensiunilor geopolitice și economice crescânde.

Care sunt estimările privind arsenalul nuclear al Chinei și politicile sale?

Pentagonul estimează că arsenalul nuclear al Chinei a crescut considerabil în ultimii ani, anticipând că Beijingul va avea peste 1.000 de focoase nucleare operaționale până în 2030. De asemenea, China menține o politică de neutilizare a armelor nucleare ca primă măsură de atac, o politică de lungă durată care subliniază abordarea sa de descurajare minimă. Aceste politici au fost reconfirmate în cadrul discuțiilor, unde China a subliniat că nu caută paritatea nucleară sau superioritatea față de Statele Unite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)