Palatul Parlamentului, „o construcție la superlativ”. Presa străină: Cel mai scump şi extravagant proiect de construcţie realizat în ultimul secol (FOTO)

Foto: amusingplanet.com

Prestigiosul site Amusing Planet a realizat un amplu material dedicat Palatului Parlamentului. „În centrul istoric al Bucureştiului, care e capitala României, se află colosalul Palat al Parlamentului, cel mai scump şi extravagant proiect de construcţie realizat în ultimul secol”.

Nicolae Ceaușescu a nivelat un deal şi a distrus o cincime din centrul istoric al Bucureştiului, tocmai pentru a construi Casa Poporului. „Proiectul a consumat o treime din bugetul României în decursul a 5 ani. În ciuda faptului că obiectul este demn de dispreţ, grandioasa construcţie este cel mai vizitat obiectiv turistic din Bucureşti”, precizează Amusing Planet.

Palatul Parlamentului este cea de a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagonul din Statele Unite ale Americii, este cea mai scumpă clădire administrativă din lume. Numai costul de încălzire şi de iluminat electric depăşeşte 6 milioane de dolari pe an, la fel de mult ca un oraş de mărime medie.

„După un cutremur devastator din anul 1977, care a distrus o mare parte din Bucureşti, Ceauşescu a profitat de ocazie şi a decis să reconstruiască oraşul după propria sa viziune”, notează amusingplanet.com.

Pentru a realiza construcția, Ceauşescu a demolat cele mai multe cartiere istorice ale Bucurestiului. O cincime din centrul Bucurestiului a fost distrus, inclusiv un deal a fost nivelat.

În interiorul clădirii sunt 1.100 de camere cu suprafaţă totală de 365.000 de metri pătraţi. O cantitate de 900.000 de metri cubi de lemn a fost folosită pentru parchet şi lambriuri. O altă cifră exorbitantă: 1 milion de metri cubi de marmură şi 200.000 de metri pătraţi de covoare ţesute împodobesc clădirea. .

Construcția clădirii a început în anul 1984 și a fost finalizată în 1994 și găzduiește în prezent Senatul român şi Camera Deputaţilor, dar şi un muzeu de artă modernă, care ocupă parterul. Cu toate acestea, 70% din clădire rămâne încă goală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`