Ce lucruri sunt strict interzise pe caniculă și ce recomandă managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov: „Este nevoie să luăm măsuri speciale în aceste zile” (VIDEO)

Ce lucruri sunt strict interzise pe caniculă și ce recomandă managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov: Este nevoie să luăm măsuri speciale în aceste zile (VIDEO)

A fost emis primul Cod Roșu de caniculă de anul acesta. Temperaturile se apropie de 40 °C, iar oamenii, în special categoriile vulnerabile, trebuie să fie extrem de atenți. Medicii au și câteva sfaturi pentru a trece cu bine peste acest val de căldură, ce poate fi fatal unor persoane.

Se recomandă evitarea deplasărilor, mai ales la orele de vârf, dar și hidratarea corespunzătoare pe tot parcursul zilei.

Recomandări pentru aceste zile cu Cod Roșu de caniculă

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru, unde a spus cum au fost aceste zile pentru Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și cum ar trebui să ne pregătim în contextul emiterii acestui Cod Roșu.

“A fost un volum foarte mare de muncă. Numai în ultimele 36 de ore, deci de ieri dimineață, de la 7, până la această oră, 2261 de persoane au avut nevoie de Ambulanța București-Ilfov, 1408 persoane prezentând urgențe de Cod Roșu și Cod Galben. Au fost în acest interval și 191 de persoane cărora li s-a făcut rău în loc public, 41 dintre ele prezentând lipotimii, iar 17 dintre ele prezentând sincope, adică pierderi de scurtă durată a stării de conștiență.

Tocmai pentru a preveni efectele grave ale căldurii asupra organismului este nevoie să luăm măsuri speciale în aceste zile, astfel încât reduceți deplasările doar la cele esențiale. Urmează 3 zile libere, 3 zile de vacanță în care este posibil să ținem cont de aceste sfaturi.

Nu vă deplasați în căldura de afară în intervalul 11, chiar 17, în aceste zile cu Cod Roșu.

Nu faceți sport, nu faceți activități, în plin soare, de grădinărit sau alte activități fizice. Dacă trebuie să plecați de acasă, îmbrăcați-vă în haine de culoare deschisă, albe, vaporoase, lejere, care să acopere cât mai mult din suprafața corporală, protejați capul cu pălărie, șapcă sau umbrele de soare. Nu plecați de acasă fără o sticlă de apă la dumneavoastră. Se vor consuma între 2 și 4 litri de lichide, și când spun lichide ma refer la apă, mă refer la ceaiuri naturale, mai puțin îndulcite sau neîndulcite, sucuri naturale fără conservanți și cât mai puțin dulci.

Se vor evita băuturile carbogazoase, foarte dulci, băuturile cu conținut ridicat în cofeină și băuturile alcoolice. Este vacanță, lumea se simte bine în aceste zile, deși e foarte cald afară, încercăm să evităm consumul excesiv de bere.

Răcorește pe moment, dar îngreunează lupta organismului cu căldura, pentru că crește diureza, elimină apa din organism și accentuează deshidratarea. Se vor consuma multe fructe și legume proaspete. Atenție la persoanele dependente de noi, sugari, copii mici, persoane cu dizabilități, persoane de vârsta a 3-, îi vom monitoriza, vom fi permanent în contact cu ei, îi vom hidrata, le vom da să bea lichide fără să apară senzație de sete.

Sugarii vor fi alimentați la cerere, nu după program fix și nu li se va face în aceste zile diversificarea alimentației. Nu se vor introduce alimente noi, nu vor fi lăsați în mașină sugarii și animăluțele de companie nici măcar pentru două-trei minute, ca să mergem să cumpărăm ceva. Tot timpul îi vom monitoriza și vom avea grijă ca ei să stea în incinte ventilate corect și să fie hrăniți și hidratați corect”.

Ce trebuie să facem dacă o persoană din jurul nostru are nevoie de ajutor

Alis Grasu a fost întrebată ce putem face în cazul în care o persoană, în jurul nostru, pare că are o urgență cauzată de temperaturile ridicate.

“Dacă persoana este conștientă și spune că are senzația că leșină, o vom ajuta să meargă într-o incintă ventilată. Ele sunt la tot pasul, supermarketuri, magazine, farmacii. Vom intra într-o incintă ventilată, o incintă răcoroasă, îi vom da să bea apă, iar dacă starea generală nu se ameliorează, fiind vorba de un caz în loc public, vom suna la 112. Dacă însă suntem acasă și îi este rău unuia din membrii familiei sau unei persoane din anturajul nostru, la fel, vedem despre ce este vorba și dacă nu este o urgență, persoana este conștientă și spune ce o deranjează, în primul rând, se apelează la medicul de familie pentru a primi indicațiile necesare și doar dacă persoana respectivă prezintă o urgență, se sună la 112. Subliniez acest lucru, pentru că resursele în urgență sunt limitate, nu sunt atât de multe cât ne-am dori și trebuie să avem grijă astfel încât să le folosim cât mai corect pentru urgențele reale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:22 - LeBron și fiul său, Bronny James, au făcut istorie în NBA, fiind primul duo tată-fiu care a jucat în aceeași echipă
12:15 - Prin ce a putut să treacă un român după ce a lăsat o recenzie negativă la un hotel din Grecia: „Mă trezesc azi cu mail de la avocatul hotelului”
12:07 - Kazahstanul a aprobat un plan de construire a primei sale centrale nucleare, printr-un referendum. Cetățenii și-au depășit spaima cu privire la expunerea la radiații
11:54 - Alternativa lui ÎPS Teodosie pentru românii care merg la sală: „Nu există exercițiu fizic mai binefăcător și mai complet”
11:48 - Bruxelles a dat o nouă lege privind mașinile diesel. Măsura a fost adoptată după ce mai multe state au adus în discuție interzicerea lor
11:39 - Nobel 2024: Cercetarea cancerului, medicamentele cardiovasculare, microscopul la scară atomică, scriitoarea chineză Can Xue și agenția UNRWA pentru palestiniei printre candidații preferați pentru premii
11:36 - Gabriel Zetea: PSD n-are absolut nicio implicare în deciziile CCR. Judecătorii au fost votați și de PSD, dar și de PNL / PNL și USR s-au transformat în cei mai mari susținători ai Dianei Șoșoacă. O lipsă de maturitate (VIDEO)
11:13 - Cum s-a ales un tânăr de 22 de ani cu dosar penal? Acesta a comis o ilegalitate la pescuit
11:09 - Gimnasta româncă, multiplă campioană la gimnastică artistică, Simona Amânar, împlinește 45 de ani. Numele ei e purtat de una din cele mai dificile sărituri din lume
11:08 - Primarul Cristian Matei din Turda, acuzat de ANI de conflict de interese. Edilul ar fi angajat pentru primărie o societate de avocatură cu care avusese și el contract