Tensiuni în coaliție pe data prezidențialelor. Surse din PSD: Care e legătura dintre schimbarea PNL și eșecul candidaturii lui Iohannis la NATO

Tensiuni în coaliție pe data prezidențialelor. Surse din PSD: Care e legătura dintre schimbarea PNL și eșecul candidaturii lui Iohannis la NATO
Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD), liderii coaliției de guvernare. Foto: Inquam Photos / George Călin

Sunt dispute aprinse în coaliție, de această dată pe tema datei alegerilor prezidențiale. PNL susține brusc faptul că vrea ca acestea să aibă loc mai târziu de luna septembrie, motivând faptul că luna de campanie – august – este încă una plină de concedii, iar în septembrie este începutul școlii, susțin surse din PSD.

PNL s-a răzgândit în privința datei prezidențialelor

Deși acum vor mutarea alegerilor din septembrie, în luna februarie a fost stabilit clar acest calendar al alegerilor în coaliție cu acordul tuturor părților și chiar Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat de mai multe ori public că data prezidențialelor din septembrie nu se schimbă.

„Rămân în septembrie, aşa cum au fost anunţate (…) au fost tatonări care au apărut în spaţiul public şi niciodată nu au discutat această chestiune ca fiind o propunere din partea unuia dintre partide (…) am închis cu decizia săavem alegerile prezidențiale în septembrie”, a declarant Nicolae Ciucă pe 2 iunie, în direct la Digi 24.

Surse din PSD arată ca jocul s-a dat însă la un nivel mult mai înalt – candidatura lui Iohannis la șefia NATO. O posibilă desemnare a lui Klaus Iohannis la șefia NATO l-ar fi transformat pe Nicolae Ciucă în președinte interimar al țării, numit chiar de Iohannis. Astfel, din poziția de președinte interimar, liberalii cred că Nicolae Ciucă ar fi avansat extrem de confortabil în sondaje, în bătălia pentru prezidențiale.

Practic, șefia NATO s-a fi jucat în scop electoral de către liberali, însă planul a eșuat prematur, mai spun aceleași surse din PSD. Nu întâmplător, în aceeași zi în care liberalii s-au răzgândit privind luna septembrie pentru alegeri, Klaus Iohannis a anunțat și retragerea sa din cursa pentru NATO și susținerea României față de Mark Rutte pentru această funcție. În spatele ușilor închise se știa deja ca Iohannis nu va mai fi candidat la NATO, astfel că si jocul politic intern a trebuit schimbat urgent de către liberali, mai spun surse din PSD.

Cu ieșirea lui Iohannis din cursa NATO, Nicolae Ciucă riscă inclusiv dezastrul de a nu intra măcar în turul 2 la alegerile pentru șefia statului, lucru pe care liberalii nu îl pot concepe, cu atât mai puțin președintele Iohannis. Astfel toate armele PNL s-au mutat acum în coaliție, riscând să destabilizeze ce guvernarea Ciolacu a echilibrat în țară în ultimul an.

Data limită până la care trebuie să se decidă când au loc prezidențialele este 2 iulie, timp în care ceasul ticăie în coaliție.

PNL vrea să fie salvat de PSD pentru a treia oară

Prima dată când PSD a salvat PNL a fost după ieșirea de la guvernare a USR din septembrie 2021. Din cauza alianței iresponsabile destrămate dintre PNL și USR, țara era în criză politică de mai bine de 2 luni, neputând fi guvernată, mai spun sursele PSD. În acest timp, România și întreaga omenire se luptau cu pandemia Covid-19, criza sanitară, dar și instabilitatea economică. Astfel, pentru reintrarea în normal a țării, PSD a acceptat venirea la guvernare alături de PNL. Prin acest gest de responsabilitate politică și socială, PSD a salvat implicit și PNL, nu doar guvernarea țării.

A doua oară când PSD a salvat PNL a fost atunci când au acceptat comasarea alegerilor, scenariu fără de care PNL nu ar fi obținut suficiente procente și aproape că nu ar mai fi existat ca partid politic în urma localelor.

Acum, a treia oara, PNL vrea să fie salvat de PSD prin întârzierea alegerilor, deoarece lipsa de carisma a lui Nicolae Ciucă în bătălia pentru Cotroceni este greu de remediat într-un timp atât de scurt, până în septembrie, mai spun aceleași surse PSD. Iar în cazul în care Ciucă nu ar intra nici măcar în turul 2, scenariu foarte posibil la acest moment, nu vom mai putea vorbi despre o pierdere a lui Nicolae Ciucă în alegeri, ci despre o dispariție totală a Partidului Național Liberal.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)