Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de activitățile nucleare ale Iranului, în contextul în care Teheranul a cooperat cu Moscova prin furnizarea de asistență militară.
Administrația Joe Biden a îndemnat Iranul să reia cooperarea totală cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), conform gândul.ro.
„Iranul continuă să extindă programul nuclear în moduri care nu au niciun scop pașnic credibil. Noi rămânem foarte preocupați de activitățile nucleare iraniene și continuăm să le monitorizăm cu vigilență”, a declarat, într-o conferință de presă, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.
„Așa cum am transmis în Declarația comună a Grupului G7, vineri, Iranul trebuie să coopereze fără întârziere cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA)”, a subliniat Matthew Miller.
În cadrul summitului G7, s-a dezbătut activitatea nucleară a Iranului și cooperarea cu Moscova, mai ales prin furnizarea de asistență militară pentru invazia în Ucraina.
„Iranul trebuie să înceteze acțiunile destabilizatoare. Reiterăm determinarea de a asigura că Iranul nu va dezvolta niciodată și nu se va dota cu arme nucleare. Îndemnăm Iranul să înceteze acțiunile de escaladare nucleară și activitățile de purificare a uraniului, care nu au nicio justificare civilă. Iranul trebuie să se implice într-un dialog serios și să furnizeze asigurări convingătoare că programul nuclear este exclusiv civil”, a comunicat Grupul G7, cu ocazia summitului desfășurat în Italia.
Grupul G7 a îndemnat Iranul „să înceteze asistența acordată Rusiei pentru războiul din Ucraina”. Liderii statelor au solicitat ca Teheranul să nu mai furnizeze Moscovei „rachete balistice și tehnologia specifică”.
Iranul a demarat lucrări pentru extinderea complexului nuclear de la Fordow, ceea ce ar putea tripla producția de uraniu purificat, conform unor documente citate de cotidianul The Washington Post.
Un alt motiv de îngrijorare este faptul că Teheranul a anunțat că lucrează la planuri de intensificare a activităților nucleare în complexul de la Natanz.
Aceste măsuri vin ca răspuns la sancțiunile impuse de Statele Unite după ce Administrația Trump a anulat în 2018 Acordul atomic semnat de Teheran cu marile puteri. Iranul a declarat că reluarea cooperării totale cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică este condiționată de eliminarea tuturor sancțiunilor occidentale.