„Electoratul captiv” încă mai există, după aproape 35 de ani de democrație: „Am votat literele de pe o bluză primită de la primar, nu mai țin minte”

„Electoratul captiv” încă mai există, după aproape 35 de ani de democrație: „Am votat literele de pe o bluză primită de la primar, nu mai țin minte”
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După aproape 35 de ani de democrație, în România mai există încă așa-numitul „electorat captiv”, oameni care depind mai ales financiar de liderii politici locali și atunci votează mecanic cu aceștia. Cu cât zona e mai săracă și nivelul de educație mai mic, cu atât oamenii sunt mai dependenți de politicienii locului. Și politicienii, evident, îi țin pe localnici cu bună știință în sărăcie și depedenți de ei, pentru a-i putea folosi la vot ca masă de manevră.

Zero interes pentru alegeri și viitorul lor

În ziua alegerilor, Digi24 a mers în localitatea Toporu din județul Giurgiu, unde a fost doar un singur candidat pentru funcția de primar. Majoritatea alegătorilor cu care au vorbit reporterii nu știau nici ce alegeri sunt și nici nu părea să-i intereseze.

„Am votat ce scria pe o bluză primită de la primar”, a mărturisit sinceră o femeie.

Sistemul parcă lucrează împotriva acestor alegători

„Este foarte greu să cerem schimbarea doar din partea lor, în condițiile în care sistemul parcă lucrează împotriva lor și pentru a-i ține la margine”, a susținut sociologul Gelu Duminică.

Acesta a ținut să amintească faptul că avem cel mai mare număr de analfabeți funcțional, și că mulți oameni nici nu știu care e capitala țării.

„Oamenii aceștia sunt fără apărare cumva, sau fără alternativă în fața unor astfel de alegeri, pentru că de fapt nu prea ai unde să te duci”, a afirmat și Elena Calistru, președinta ONG-ului Funky Citizens

Iar în opinia antropologului Radu Umbreș, „electoratul captiv” e format deseori din „oameni marginali, oameni vulnerabili care nu își pot permite să își facă planuri pe termen lung”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`