Fenomen rar pe cerul României. Când se va putea vedea „Luna Căpșunilor” sau „Luna Roz”

Fenomen rar pe cerul României. Când se va putea vedea „Luna Căpșunilor” sau „Luna Roz”
Luna lui Saturn, denumită „Steaua Morții”, ascunde un ocean sub crusta care o învelește, spun oamenii de știință, sursă foto: captură YT

Un fenomen astronomic extrem de rar, cunoscut sub numele de „Luna căpșunilor” sau „Luna roz”, va lumina cerul României pe 21 iunie 2024. Acest eveniment coincide cu solstițiul de vară, când soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, durata zilei este cea mai lungă din an, iar noaptea va avea doar 8 ore și 28 de minute.

Semnificația și originea „Lunii Căpșunilor”

Cunoscută și sub numele de „Luna căpșunilor”, acest nume provine de la triburile de indigeni americani, în special Algonquinii, care au asociat această lună plină cu momentul recoltării căpșunilor sălbatice. Fenomenul va marca începutul verii astronomice, potrivit click.ro.

Deși „Luna căpșunilor” va fi vizibilă pe tot globul, vizibilitatea va depinde de condițiile meteorologice și de locația geografică. Într-o fâșie a Oceanului Pacific, cei norocoși vor vedea luna trecând în fața stelei Antares, cea mai strălucitoare din constelația Scorpion.

Unul dintre orașele unde fenomenul va fi vizibil este Port Moresby, în Papua Noua Guinee. Aici, luna va atinge Antares pe 21 iunie la 20:10 ora locală, iar Antares va părea să iasă din spatele lunii la 20:34, conform site-ului space.com.

Când are loc solstițiul de vară

Pe 20 iunie are loc solstițiul de vară, când soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, iar durata zilei este cea mai mare din an. În acest an, solstițiul de vară are loc mai devreme, ultima dată când a avut loc la această dată fiind în 1796. În emisfera nordică, solstițiul de vară are loc în luna iunie, iar în cea sudică, în decembrie.

Solstițiul de vară marchează momentul în care soarele ajunge în punctul său cel mai nordic, la 23,5 grade de ecuatorul ceresc, cunoscut sub numele de Tropicul Racului. Termenul „solstițiu” provine din cuvintele latine „sol” (soare) și „sistere” (a sta nemișcat), indicând momentul în care soarele pare să se oprească înainte de a începe să se miște spre sud.

În ultimele șase luni, soarele a părut să migreze pe un curs nordic pe cer. La momentul solstițiului, această mișcare se oprește și apoi soarele începe să se deplaseze spre sud, o mișcare care va continua timp de șase luni până la solstițiul de iarnă, marcând începutul sezonului rece.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:26 - Germania a înregistrat primul caz de variola maimuței. Varianta virusului este mai periculoasă
20:21 - Un român a rămas fără mașină și fără o geantă plină de bani, după ce polițiștii au descoperit ce ascundea
20:14 - Vlad Nistor, despre acuzațiile PNL la adresa PSD: Asta ar fi, cred eu, cel mai înfiorător lucru care i s-ar putea întâmpla poporului român (VIDEO)
19:58 - Pensionarii care au primit bani mai mulți din greșeală nu trebuie să îi returneze
19:51 - Nicușor Dan: „Nimeni nu verifică activitatea de urbanism a primăriilor de sector, instituțiile de control nu funcționează” / Despre acuzația că nu vrea să mai dea autorizații de construire: „E propaganda speculatorilor imobiliari” (VIDEO)
19:47 - Populația Ucrainei a scăzut alarmant de la începutul invaziei ruse. Numărul ucrainienilor care au intrat ilegal în România
19:29 - Gorj: Școală și grădiniță modernizate cu 1 milion de euro, ținute închise. Care este explicația primarului
19:28 - Există sau nu o înțelegere între PSD și AUR? Laurențiu Gîdei: Cred că lucrurile au mers prea departe. Cei doi care au lansat astfel de supoziții sunt niște amatori ai politicii, niște iresponsabili (VIDEO)
19:06 - 100% Schengen, doar în 2025
19:03 - Nicușor Dan a explicat cum se împart banii între PMB și primăriile de sector și de ce are nevoie de o sumă mai mare la Primăria Generală / Răspunsul său, întrebat de un bucureștean dacă „vrea să fie dictator” (VIDEO)