Cod galben și Cod portocaliu de caniculă în România. Care sunt zonele vizate

Cod galben și Cod portocaliu de caniculă în România. Care sunt zonele vizate
Foto: Pixabay.com

Atenționări de Cod galben și Cod portocaliu de caniculă, care vor cuprinde toată România, au fost emise marți, 18 iunie, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.

Cod galben de caniculă în România

În Banat, Oltenia, în mare parte din Muntenia, în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru data din calendar, maximele termice ajungând la 32 – 35 de grade Celsius.

Primul Cod galben de temperaturi ridicate, caniculă şi disconfort termic ridicat în aproape jumătate din ţară va fi în vigoare marți, 18 iunie, potrivit prognozei de specialitate.

Local, va fi caniculă şi disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând şi depăşind uşor pragul critic de 80 de unităţi. Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Judeţele aflate marţi sub Cod galben sunt: Bucureşti, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Sibiu, Vâlcea, Dolj, Alba, Gorj, Mehedinţi, Hunedoara, Caraş-Severin, Arad şi Timiş.

Cod galben și Cod portocaliu de caniculă, miercuri, 19 iunie

O altă atenționare de Cod galben de caniculă va fi valabilă miercuri, 19 iunie, în Banat, Oltenia, în jumătatea de vest a Munteniei, precum şi în sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei. În zonele menționate anterior, temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru data din calendar.

Maximele se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat. ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Tot miercuri, 19 iunie, va fi în vigoare și o atenționare de Cod portocaliu de caniculă în ordul Crişanei, Maramureş, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea continentală.

Temperaturile maxime în zonele menționate anterior se vor situa între 32 şi 35 de grade. Local, pe timpul nopţilor valorile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Judeţele avertizate cu Cod portocaliu sunt: Bucureşti, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Sibiu, Vâlcea, Dolj, Alba, Gorj, Mehedinţi, Hunedoara, Caraş-Severin, Arad şi Timiş. Restul judeţelor, se vor afla sub Cod galben de caniculă.

În zilele viitoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termin se va menține accentuat, anunță meteorologii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`