Record de cheltuieli la nivel global pentru arme nucleare: Investițiile au crescut cu 13%

Record de cheltuieli la nivel global pentru arme nucleare: Investițiile au crescut cu 13%

Statele din întreaga lume sunt pe cale să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pe an, pe arme nucleare, influențate de o creștere bruscă a bugetelor americane pentru apărare. Se estimează că, în total, cheltuielile globale pentru arme nucleare au crescut cu 13% până la un record de 91,4 miliarde de dolari în 2023, conform calculelor grupului Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (Ican).

Bugetele de apărare ale SUA au crescut subit

Noul total, care a crescut cu 10,7 miliarde de dolari față de anul precedent, este determinat în mare parte de creșterea bruscă a bugetelor de apărare din SUA, într-o perioadă de incertitudine geopolitică mai mare cauzată de războiul din Ucraina și războiul din Gaza.

Toate cele nouă națiuni nucleare ale lumii cheltuiesc mai mult, a adăugat Ican, China fiind considerată a doua cea mai mare cheltuitoare, cu un buget de 11,9 miliarde de dolari – deși totalul Beijingului este cu mult sub cei 51,5 miliarde de dolari cheltuite de SUA.

Rusia este al treilea cel mai mare cheltuitor, cu 8,3 miliarde de dolari, urmată de Regatul Unit (8,1 miliarde de dolari) și Franța (6,1 miliarde de dolari), deși estimările pentru statele autoritare sau cele trei țări cu programe nucleare nedeclarate (India, Pakistan și Israel) sunt toate complicate de o lipsă de transparență.

Susy Snyder, unul dintre autorii cercetării, a avertizat că statele nucleare sunt „pe cale să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pe an pe arme nucleare” și a susținut că banii ar putea fi folosiți în schimb pentru programe sociale și de mediu.

„Aceste miliarde ar fi putut fi folosite pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru salvarea animalelor și plantelor care susțin viața pe Pământ, ca să nu mai vorbim de îmbunătățirea serviciilor de sănătate și educație din întreaga lume”, a spus Snyder.

În ultimii cinci ani, de când Ican și-a început cercetarea, cheltuielile pentru arme nucleare au crescut cu 34%, sau 23,2 miliarde de dolari. Cheltuielile SUA au crescut cu 45% în acea perioadă și cu 43% în Marea Britanie, iar în tendințele actuale vor depăși 100 de miliarde de dolari în 2024.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a referit în mod repetat la arsenalul nuclear al țării sale pentru a avertiza vestul cu privire la o intervenție militară directă în Ucraina de la lansarea invaziei la scară largă în februarie 2022. Rusia a început, de asemenea, o serie de exerciții care simulează utilizarea armelor nucleare tactice. lângă granița cu Ucraina în mai.

Numărul de focoase nucleare active a ajuns la 9.585

Alte date, respectate de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri), arată că numărul de focoase nucleare active este, de asemenea, puțin mai mare și a ajuns la 9.585, determinat în mare parte de faptul că China și-a mărit arsenalul la 500 de la 410.

Cele mai mari state nucleare rămân, așa cum au făcut-o din anii 1950, SUA și Rusia, care dețin aproximativ 90% din toate focoasele. Rusia are 4.380 de focoase nucleare desfășurate sau depozitate, în comparație cu SUA, cu 3.708, au adăugat cercetătorii.

Arsenalul de arme nucleare al Marii Britanii este estimat a fi neschimbat la 225 (cum este cel al Franței cu 290).
Wilfred Wan, directorul programului de arme de distrugere în masă al Sipri, a declarat: „Nu am văzut armele nucleare să joace un rol atât de important în relațiile internaționale de la războiul rece încoace”.

El a comparat numărul de focoase desfășurate cu declarația comună semnată de SUA, Regatul Unit, Franța, China și Rusia în 2022. Cele cinci țări au declarat că „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)
18:14 - Băsescu: Lasconi e singura șansă de a avea o opoziție reală la mastodontul PSD-PNL. Dacă nu va fi opoziție, vom ajunge rapid ca pe vremea lui Năstase. Deja suntem, încă nu se vede. Dar vom ajunge ca pe vremea lui Năstase (VIDEO)
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă
17:32 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. Ce au spus cei doi candidați la prezidențiale despre adopția de copii de către persoane de același sex și despre lupta împotriva drogurilor. Simion: “E un elefant mare în cameră și nu e Piedone” (VIDEO)
17:14 - Băsescu: Marele patriot de serviciu George Simion apare umăr la umăr cu Peiu. Petrișor Peiu a fost consilierul lui Năstase, când acesta a făcut privatizările alea iresponsabile. Și acum ne vorbește de patriotism… (VIDEO)