Medicii din Europa sunt în alertă, după ce a fost depistat primul caz de febră Oropouche

Medicii din Europa sunt în alertă, după ce a fost depistat primul caz de febră Oropouche
Sursa Foto: Hepta

Medicii de-a lungul Europei sunt în alertă, după ce primul caz de febră Oropouche a fost confirmat, în Italia. Această afecțiune este o arboviroză la fel precum dengue, Zika, ori chikungunya.

Pacientul călătorise în zona Caraibelor

Pacientul la care a fost depistată această boală călătorise recent în regiunea tropicală a Caraibelor.
Acest caz îngrijorător a fost raportat autorităților sanitare din regiunea Veneto, iar partea cea mai bună în această situație este faptul că virusul deja a fost izolat în laborator. Astfel, medicii doresc să dezvolte teste de diagnostic specifice.

În plus, se dorește și studierea capacității potențialilor vectori, cum ar fi țânțarii. Pacientul diagnosticat avea antecedente recente de călătorie în Caraibe.

De asemenea, medicii mai spun că în ciuda faptului că insecte din specia „culicoides” există în Italia, vectorul specific al acestui virus este prezent doar în America de Sud și America Centrală.

La acest moment, el nu există în Europa. În plus, specialiștii au mai explicat și faptul că vectori secundari, cum ar fi ânțarul Culex quinquefasciatus, ori Aedes Aegypti, nu au fost raportați în Italia, până la acest moment.

Românii care vor pleca în vacanță, trebuie să aibă grijă să se protejeze

Cu toate acestea, românii care vor pleca în vacanță dincolo de hotare în această vară, în Europa, trebuie să aibă grijă să se protejeze cât mai bine împotriva țânțarilor.

De exemplu, în Cipru, cât și în arhipelagul Madeira, deja s-a stabilit țânțarul responsabil cu împrăștierea febrei galbene, ori Zika. Din păcate, specialiștii pot observa faptul că schimbările climatice favorizează răspândirea țânțarilor invazivi în zone în care, până acum, aceștia nu puteau supraviețui.

„Se aşteaptă ca schimbările climatice să aibă un impact semnificativ asupra răspândirii bolilor transmise de ţânţari în Europa, de exemplu prin crearea unor condiţii de mediu favorabile pentru stabilirea şi creşterea populaţiilor de ţânţari”, a explicat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Astfel, maladii periculoase, care până acum erau rare în această parte a lumii, pot deveni mult mai comune, chiar și de-a lungul continentului European.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital
18:55 - „Mi-e frică, nu sunt pregătită”. Un ciclon puternic va mătura țara de la vest la est chiar când vine și viitura de pe Dunăre. România nu are niciun expert în evaluarea digurilor. 5 județe ar putea fi înghițite de ape
18:14 - Mircea Geoană: Curajul jurnaliștilor de a aduce adevărul în fața publicului este de neprețuit
18:08 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 29 septembrie – 5 octombrie: Provocare pentru Raci pe zona de familie. Pentru ei devine o temă de rezolvat (VIDEO)
17:42 - BOR îndeamnă la rugăciuni care să ne apere de furtuni și inundații. Clopotele „vor bate pentru dispersarea norilor”