Cum plănuiește președintele Consiliului European, Charles Michel, să o distrugă pe Ursula von der Leyen

Cum plănuiește președintele Consiliului European, Charles Michel, să o distrugă pe Ursula von der Leyen
În imagine: Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Charles Michel, președintele Consiliului European. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Pool Benoit Doppagne

Președintele Consiliului European le-a transmis liderilor UE ideea ca prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis să preia funcția deținută  de von der Leyen, au declarat pentru POLITICO cinci diplomați și oficiali UE care au vorbit despre acest așa zis complot.

Michel îl preferă pe Frederiksen lui António Costa, omul lui von der Leyen

Un al doilea mandat ar putea fi aparent aproape câștigat de von der Leyen, dar asta nu l-a împiedicat pe Michel să sugereze alternative.
Diplomații și oficialii au numit gesturile politice ale lui Michel încă o încercare disperată de a-l doborî pe von der Leyen. „În cel mai bun caz, acest lucru va crea zâzanie, în cel mai rău caz este destabilizator.”, crede un oficial al UE.

Pentru a răsuci cuțitul în rană și mai mult, Michel sugerează în conversațiile sale secundare că premierul danez Mette Frederiksen ar putea fi un președinte al Consiliului European mai bun decât fostul prim-ministru portughez António Costa, care este foarte apreciat de von der Leyen.

„Încă o dată, acestea sunt știri false și minciuni. Președintele s-a consultat cu toți liderii în mod individual cu privire la viitoarele lor funcții. Nu au fost menționate nume specifice de către Președinte în această etapă”, a declarat Ecaterina Casinge, purtătorul de cuvânt al Michel.

Michel este responsabil de realizarea unui acord politic între liderii europeni pentru a numi șefii Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European și Conciliului de politică externă a UE.

În zilele de după alegerile europene, a apărut un consens în rândul celor 27 de șefi de stat și de guvern că von der Leyen ar trebui să obțină un al doilea mandat și că Costa ar trebui să fie noul președinte al Consiliului European (actualul loc de muncă al lui Michel).

Relația personală bună dintre cei doi a ajutat la construirea consensului în jurul duo-ului, mai ales după ani de lupte interioare între Michel și von der Leyen.

În ciuda acestui fapt, Michel ar continua să ofere alternative la von der Leyen în conversațiile sale cu liderii UE. Mitsotakis a negat în repetate rânduri că își caută un loc de muncă la Bruxelles.

Ce spune Mitsotakis

Potrivit lui Aristotelia Peloni, directorul de comunicații strategice internaționale pentru premierul grec, Mitsotakis acesta „a exclus în mod repetat că ar fi interesat de vreun loc la Bruxelles. Și a spus-o foarte clar. El o susține 100% pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei, așa cum a făcut-o de la bun început.”

Thanasis Bakolas, secretarul general al Partidului Popular European, care este grec, a numit scenariul Mitsotakis și Frederiksen – „ridicol.”
Unii dintre oficiali au susținut că nevoia constantă de răzbunare a lui Michel contravine speranțelor liderilor de a ajunge la o înțelegere rapidă.

După ce PPE de centru-dreapta a lui von der Leyen a ieșit drept câștigătoarea clară a alegerilor europene, ea a fost liderul clar pentru funcția Comisiei. Eurocrații din bula de la Bruxelles păreau să fie în mare măsură de acord.

Încercările continue ale lui Michel de a submina un al doilea mandat pentru von der Leyen au slăbit orice credibilitate în negocierile pe care Michel le-a lansat, au adăugat diplomații și oficialii citați în această poveste.

Comisia Europeană a declarat joi că von der Leyen încă nu a primit o invitație la cina liderilor de luni viitoare. „După Sofagate avem acum Dinnergate. Patetic”, a spus un al doilea diplomat al UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`