Zegrean: Ne zbatem într-o lipsă totală de democrație. În 35 de ani n-am fost în stare să învățăm să numărăm corect voturile. În loc să apropiem oamenii de alegeri și democrație, mai tare-i îndepărtăm (VIDEO)

Zegrean: Ne zbatem într-o lipsă totală de democrație. În 35 de ani n-am fost în stare să învățăm să numărăm corect voturile. În loc să apropiem oamenii de alegeri și democrație, mai tare-i îndepărtăm (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a atras atenția că proasta organizare a alegerilor din 9 iunie și toate suspiciunile și acuzațiile de fraudă care au apărut, multe la număr, șubrezesc încrederea românilor în procesul electoral și afectează democrația însăși. În loc să apropiem oamenii de democrație, noi îi îndepărtăm mai tare, a remarcat el.

Zegrean a mai spus că principala cauză a acestui haos e comasarea alegerilor și a punctat că în cazul primarilor și președinților de consilii județene ar trebui să se revină la alegerile în două tururi.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Zegrean, reacție în scandalul fraudării alegerilor în unele zone

„Cred că nici renumărarea n-ar spune nimic pentru că eu am asistat la o renumărare în 1992 și au fost 13% din voturile din țară nule la parlamentare, dar așa a rămas, că politicienii nu vor să schimbe, nu vor să repete alegerile. Soluția ar fi repetarea alegerilor acolo unde s-au întâmplat astfel de lucruri pentru că vă spun sigur că dacă acum vor veni și vor schimba rezultatul într-un oraș, municipiu, comună, nimeni nu va mai crede niciodată că alegerile au fost corecte.

Deci singura soluție ar fi repetarea alegerilor. Această posibilitate există, trebuie să existe probe și voință, dar la noi s-a obișnuit lumea așa, nu contează cât votează, cum votează, chiar nu contează. E un semn al lipsei totale democrație în care ne zbatem pentru că nici după 35 de ani nu am reușit să învățăm să votăm, să numărăm corect voturile, să organizăm corect alegerile. Până acum, la ora 9 erau gata alegerile, spuneau rezultatul și terminau. Acum, cred că am rămas cu aceleași metehne… Nu știu ce să zic, dar nu e în regulă ce se întâmplă”, a declarat Augustin Zegrean.

Acesta a insistat că acolo unde există suspiciuni că procesul electoral nu s-a desfășurat corect, „nimeni nu va mai crede niciodată că aceste alegeri au fost corecte; asta înseamnă că îndepărtăm oamenii de democrație și de alegeri, în loc să-i apropiem”.

Zegrean: Problema a fost comasarea alegerilor / E nevoie de 2 tururi la primari și șefii de CJ

În opinia sa, „prima cauză” a haosului electoral e că „s-au amestecat aceste alegeri”.

„E mult, 5 buletine de vot pentru om e mult! (…) Noi am atras atenția atunci când s-a decis această comsare că nu e bine să se facă, că nu e în regulă. S-a făcut, pentru că am impresia că nu le pasă la cei care decid.

În orice caz, sper ca după aceste alegeri, noii decidenți să facă cel puțin pentru primarii și președinții de consilii județene două tururi de scrutin, pentru că altfel tot așa o să fim. (…) Așa se întâmplă dacă le facem toate din fuga calului”, a mai declarat Augustin Zegrean, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`