Guvernul PSD alocă 450 de milioane de euro industriei prelucrătoare, pe modelul sprijinului pentru industria agroalimentară și pentru materialele de construciți

Guvernul PSD alocă 450 de milioane de euro  industriei prelucrătoare, pe modelul sprijinului pentru industria agroalimentară și pentru materialele de construciți
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în şedinţa Executivului, că va fi adoptat un nou proiect major de investiţii pentru susținerea mediului privat de afaceri. Ținta este acum dezvoltarea industriei prelucrătoare din România printr-o schemă de ajutor de stat cu un buget total maxim de 447 de milioane de euro pe 3 ani. Suma maximă anuală este de 149 milioane de euro.

Obiectivele fundamentale ale schemei sunt reducerea deficitului comercial provenit din industria prelucrătoare, dar și stimularea investițiilor în capacități noi de producție în zonele mai puțin dezvoltate. Operatorii economici pot accesa granturi pentru investiții inițiale sau pentru crearea unei noi activități economice, sprijinind astfel industria în direcția neutralității climatice, prin procese industriale noi și tehnologii mai curate.

Schema se aplică prin acorduri de finanțare încheiate de Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului (MEAT) până la 31 decembrie 2026. Plata ajutorului de stat se poate efectua către întreprinderi începând cu anul 2025, data finală de efectuare a plăților fiind 29 noiembrie 2029. Ultima cerere de plată transmisă MEAT nu va depăși data de 31 decembrie 2028.

Reperele principale ale schemei de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare

Schema ajutoarelor de stat este una regională, în care ponderea grantului nerambursabil poate ajunge până la maximum 75% în funcție de dezvoltarea economică a zonei. În afara Bucureștiului, toate regiunile țării beneficiază de granturi în cadrul acestei scheme.

Industria prelucrătoare include transformarea fizică sau chimică a materialelor, substanțelor sau componentelor în produse noi. Unitățile angajate în industria prelucrătoare sunt adesea descrise ca uzine, fabrici sau oțelării și folosesc în mod curent mașini acționate electric și echipamente de manipulare a materialelor.

Unitățile care transformă materialele sau substanțele în produse noi, manual sau la domiciliul lucrătorului, și care comercializează către public produsele obținute în aceleași locații, cum sunt brutăriile și croitoriile de comandă, sunt incluse, de asemenea, în această secțiune.

Stimularea financiară are în vedere ajutor de stat până la maxim 50 de milioane de euro (conform intensității maxime a ajutoarelor de stat), ce urmează să acopere până la 75% din valoarea investiției.

Beneficiarul ajutorului de stat trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile, fie prin resurse proprii, fie prin finanțare externă, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public. Numărul maxim estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 30.

Executivul sprijină activ mediul privat de afaceri, considerat motor principal pentru creșterea economică

Noua măsură a Guvernului condus de Marcel Ciolacu confirmă sprijinul activ al Executivului pentru susținerea mediului privat de afaceri, o componentă esențială pentru a atinge obiectivul declarat de a transforma România într-o forță economică regională.

La începutul acestei luni, la inițiativa Premierului, bugetul schemei de ajutor de stat IMM Plus a fost majorat cu circa 2,5 miliarde de lei, până la un total de aproape 15 miliarde de lei. Prin această măsură, numărul total de firme care pot beneficia de schema de ajutor de stat se va majora cu 2.300, ajungând la un total de 13.800.

Material susținut de PSD

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul