Secretul unei culturi bogate de cartofi: Cum să scapi eficient de gândacii de Colorado

Secretul unei culturi bogate de cartofi: Cum să scapi eficient de gândacii de Colorado
Sursa foto: Freepik

Gândacul de Colorado este un dăunător temut al culturilor de cartofi și roșii, care poate provoca daune semnificative dacă nu este controlat corespunzător. Iată câteva metode eficiente, folosite de agricultorii experimentați, pentru a proteja recolta de cartofi și a menține sănătatea culturilor.

Caracteristicile gândacului de Colorado

Gândacul de Colorado este un mic dăunător galben-portocaliu, cu zece dungi negre pe spate, originar din vestul Statelor Unite, dar acum răspândit pe scară largă în America de Nord și Europa, potrivit click.ro.

Atât larvele, de culoare roșie-portocalie, cât și adulții, se hrănesc cu frunzele plantelor, provocând defoliere severă, care duce la reducerea randamentului culturilor. În cazul unor infestări grave, gândacii pot defolia complet plantele, lăsând doar tulpinile și nervurile frunzelor, slăbind astfel plantele și făcându-le mai susceptibile la boli și stres.

Cum putem preveni infestarea cu acești gândaci

O metodă eficientă de a preveni apariția gândacilor de Colorado este rotația culturilor. Plantarea cartofilor și roșiilor în locuri diferite în fiecare an face mai dificilă găsirea și infestarea culturilor de către dăunători.

Utilizarea soiurilor de cartofi rezistente la gândacul de Colorado poate reduce semnificativ daunele. Aceste soiuri sunt mai puțin atractive pentru gândaci și mai rezistente la hrănirea acestora.

Încurajarea eliberării prădătorilor naturali, cum ar fi gândacii urât mirositori și gărgărițele, poate ajuta la controlul populațiilor de gândaci de Colorado. Acești prădători se hrănesc cu gândacii și larvele acestora, reducând numărul de dăunători.

În cazul infestărilor severe, aplicarea de insecticide poate fi necesară. Este important să alegeți insecticide sigure pentru insectele benefice și pentru mediu, respectând cu strictețe instrucțiunile de utilizare.

Uleiul de neem, un insecticid botanic derivat din arborele de neem, este eficient și sigur pentru utilizare în grădină. Amestecați uleiul de neem cu apă conform instrucțiunilor și pulverizați soluția pe frunzișul plantelor de cartofi și roșii, acoperind atât partea superioară, cât și cea inferioară a frunzelor. Repetați aplicarea la fiecare 7-10 zile sau după necesitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:26 - Serviciul de Ambulanță Vaslui va plăti daune morale. A hărțuit psihologic un medic
23:11 - Ludovic Orban, după ce Nicușor Dan a semnat pentru candidatura sa la prezidențiale: „Spre deosebire de alții, eu nu vreau să manipulez opinia publică. Nicușor Dan va decide cu cine votează și dacă va comunica public” (FOTO)
22:59 - Secretul siluetei Innei. Alimentul la care a renunșat artista
22:54 - Plafonarea prețurilor la energie ar putea continua și după martie 2025. Negocierile între Guvern și Comisia Europeană continuă
22:37 - Furie în SUA după ce Trump a râs pe seama a 109 militari americani răniți într-un atac iranian: „Ce, i-a durut capul?” (VIDEO)
22:32 - Țara care le oferă oamenilor 15.000 de euro dacă locuiesc se mută în ea. Care sunt condițiile
22:05 - Reacția unui influencer din Serbia, după ce a gustat faimoșii mici de la Obor: „Asta e cu adevărat o experiență românească…”
21:55 - Tinerii pleacă tot mai târziu din casa părinților. Care este motivul
21:46 - Simona Spătaru (USR), despre Nicolae Ciucă: E un candidat care nu pare a fi niciodată implicat. O să asigure același fel de mandat pe care l-a exercitat și Iohannis, destul de șters, lipsit de viziune, de ideile proprii (VIDEO)
21:32 - Cristina Trăilă: Cred că Nicolae Ciucă este președintele de care are nevoie România. Peste 1,6 milioane de semnături strânse pentru susținerea candidaturii sale reprezintă un semnal clar în acest sens (VIDEO)