Orașul care a rămas pustiu. De ce au ales locuitorii să își părăsească casele peste noapte

Orașul care a rămas pustiu. De ce au ales locuitorii să își părăsească casele peste noapte
Foto simbol: Pixabay

Orașul Tila din Mexic se confruntă cu zile de teroare, iar mii de locuitori au ales să își abandoneze locuințele. Zeci de bărbați înarmați au început să tragă focuri de armă în casele oamenilor și să dea foc la clădiri.

Atacurile armate au transformat orașul într-un loc pustiu

Aproximativ 4.000 de locuitori din Tila, un mic oraș din sudul Mexicului, și-au părăsit casele după ce zeci de bărbați înarmați au deschis focul asupra locuințelor și au incendiat clădiri, potrivit click.ro. 

Atacurile, care au durat trei zile până pe 7 iunie, au lăsat orașul complet pustiu. Deși trupele guvernamentale patrulează acum pe străzile goale, locuitorii refuză să se întoarcă de teamă pentru siguranța lor.

„Toată noaptea am auzit cum şuieră gloanţele”, a declarat Maria, o locuitoare a oraşului Tila, situat în sudul Mexicului, pentru Reuters.

Violențele din Tila au început în noaptea de 4 iunie, când zeci de bărbați înarmați au sosit în camioane și au început să tragă în case și întreprinderi și au dat foc la clădiri. În ziua următoare, atacatorii s-au întors cu arme de calibru mare și în ținute militare.

Martorii au relatat că mulți dintre atacatori aveau fețele acoperite și păreau a fi minori. Aceștia au jefuit magazine, au incendiat mașini și au încercat să pătrundă în casele oamenilor. Pe 7 iunie, armata a intervenit, iar autoritățile au desfășurat aproximativ 5.000 de soldați în zonă și au reținut șase suspecți.

De ce locuitorii refuză să se întoarcă înapoi în oraș

În ciuda prezenței militare, imaginile de după atac arată un oraș devastat, cu străzi pline de vehicule carbonizate, geamuri sparte și urme de gloanțe. Locuitorii nu se simt încă în siguranță să se întoarcă.

„Nu ne întoarcem, până când nu vom şti că, atunci când ne părăsim casele, nu ne vor ucide”, a declarat un comerciant în vârstă de 60 de ani.

Mai multe comunități mexicane au devenit orașe-fantomă, deoarece locuitorii încearcă să se protejeze de violența bandelor și atfel solicită azil în Statele Unite. Deși guvernul susține că violențele din Tila au fost rezultatul unei dispute locale legate de terenuri, locuitorii spun că grupurile de crimă organizată îi șantajau de mult timp.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`