Culesul de cireșe în Vaslui, mai bine plătit decât în Spania. Cât primesc oamenii pe zi

Culesul de cireșe în Vaslui, mai bine plătit decât în Spania. Cât primesc oamenii pe zi
Foto: Pixabay.

În județul Vaslui, pe Valea Prutului, oamenii au ieșit la cules de cireșe, iar muncitorii câștigă destul de bine și ajung chiar și la 2.500 de euro pe lună.

Cât se câștigă la cules de cireșe

La o livadă din Stănilești, găleata de cireșe, de aproximativ 7 kilograme, se plătește cu 10 lei, iar muncitorii strâng în jur de 45-50 de găleți în fiecare zi, adică primesc 500 de lei, conform observatornews.

Astfel, într-o lună oamenii câștigă în jur de 2.500 de euro, fără duminici, iar în patru luni de cules cirele, prune sau mereu, ajunge la 10.000 de euro.

„Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de 7 ani nu mai plec la muncă în afară”, a declarat un muncitor.

Muncitorii, mulțumiți de câștig

Și un altul este de aceeași părere. El spune că strange în jur de 40 de găleți pe zi, iar soția sa în jur de 20 și sunt foarte mulțumiți de cât câștigă.

„Eu culeg 40 de găleți și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând esti acasă”, a mărturisit el.

Cireșele din livada din Stănilește pleacă de la prețul de 8 lei kilogramul, dar din cauza adaosului mare al comercianților, ajung în magazine la prețul de 15-20 de lei kilogramul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră