SUA ridică interdicția de a folosi armele pentru brigada de extremă dreapta Azov din Ucraina

SUA ridică interdicția de a folosi armele pentru brigada de extremă dreapta Azov din Ucraina
Foto: Abaca Press / AA/ABACA

SUA renunță la interdicția de lungă durată privind aprovizionarea cu arme și instruirea brigăzii Azov din Ucraina, ale cărei origini sunt deosebit de controversate și legate de legături cu grupări de extremă-dreapta.

Brigada Azov, acum o unitate în cadrul Gărzii Naționale a Ucrainei, a salutat decizia SUA

Un purtător de cuvânt al departamentului de stat a declarat pentru BBC că un proces de verificare „nu a găsit nicio dovadă de încălcări grave ale drepturilor omului” de către brigadă.

Moscova a condamnat decizia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că SUA sunt „chiar pregătite să flirteze cu neonaziştii” pentru a suprima Rusia.

Vorbind sub rezerva anonimatului, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat a declarat pentru BBC că Washingtonul a aplicat un proces de verificare în fața Gărzii Naționale a Brigăzii Azov a 12-a Forțe Speciale din Ucraina și „nu a găsit nicio dovadă de încălcare flagrantă a drepturilor omului comise”.

În conformitate cu „Legea Leahy” a Americii, sponsorizată în 1997 de senatorul de atunci Patrick Leahy, constatarea că o unitate militară străină a comis încălcări grave ale drepturilor omului înseamnă că poate fi oprită de la asistența militară a SUA.

Guvernul SUA spune că în principiu consideră tortura, uciderea extrajudiciară, dispariția și violul ca astfel de tipuri de încălcări atunci când pune în aplicare legea.

Batalionul Azov a fost înființat inițial în mai 2014

Reacționând la decizia SUA, brigada Azov a declarat într-un comunicat: „Accesul la arme occidentale și antrenament din partea SUA nu numai că va crește capacitatea de luptă a Azov, dar, cel mai important, va contribui la păstrarea vieții și a sănătății personalului brigăzii”.

Un batalion de miliție de voluntari numit Azov a fost înființat inițial în mai 2014. Mai târziu în acel an, a fost încorporat pentru scurt timp ca regiment separat în Ministerul de Interne al Ucrainei, înainte de a fi transferat la Garda Națională.

Unii membri ai batalionului aveau legături cu grupuri de extremă-dreapta și ultra-naționaliste la acea vreme. SUA au interzis regimentului să primească arme americane pentru presupusele legături cu extrema dreaptă.

În 2016, un raport al ONU a acuzat regimentul Azov de „jefuirea proprietăților civile, care a dus la strămutare” în estul Ucrainei.
Actuala conducere a brigăzii Azov spune că membrii acesteia nu au legături cu organizațiile de extremă dreaptă sau cu alte grupări extremiste – o afirmație care nu a fost verificată în mod independent.

Luptătorii Azov sunt văzuți de mulți din Ucraina ca eroi naționali pentru că au apărat luni de zile orașul Mariupol din sudul unui asalt brutal rusesc. Portul de la Marea Azov a fost în cele din urmă luat de Moscova în mai 2022.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”