Studiu: Elefanții africani își spun unii altora pe nume unice

Studiu: Elefanții africani își spun unii altora pe nume unice
Sursa foto: unsplash

Elefanții africani se cheamă reciproc și răspund la nume individuale, lucru pe care puține animale sălbatice o fac, potrivit unei noi cercetări publicate luni.

Elefanții africani își spun unii altora pe nume unice

Numele sunt o parte din zgomotele scăzute ale elefanților pe care le pot auzi pe distanțe lungi prin savană. Oamenii de știință cred că animalele cu structuri sociale complexe și grupuri familiale care se separă și apoi se reunesc adesea pot avea mai multe șanse să folosească nume individuale, scrie Associated Press.

„Dacă ai grijă de o familie numeroasă, trebuie să poți spune: „Hei, Virginia, treci aici!””, a spus ecologistul Stuart Pimm de la Universitatea Duke, care nu a fost implicat în studiu.

Este extrem de rar ca animalele sălbatice să se numească între ele prin nume unice. Oamenii au nume, desigur, iar câinii vin atunci când îi strigăm numele. Puii de delfini își inventează propriile nume, numite fluiere de semnătură, iar papagalii pot folosi, de asemenea, nume.

Fiecare dintre aceste specii de denumire are, de asemenea, capacitatea de a învăța să pronunțe sunete noi unice de-a lungul vieții, un talent rar pe care îl au și elefanții.

Pentru studiul în Nature Ecology & Evolution , biologii au folosit învățarea automată pentru a detecta utilizarea numelor într-o bibliotecă de sunet de vocalizări ale elefanților de savană înregistrate în Rezervația Națională Samburu din Kenya și Parcul Național Amboseli.

Cercetătorii i-au urmărit pe elefanți în jeep-uri pentru a observa cine a strigat și cine a părut să răspundă – de exemplu, dacă o mamă a chemat un pui sau o matriarhă a chemat un rătăcit care mai târziu s-a alăturat grupului de familie.

„Am deschis puțin ușa minții de elefant”

Analizând doar datele audio, modelul computerizat a prezis cărui elefant i se adresează în 28% din timp, probabil datorită includerii numelui său. Atunci când a furnizat date fără sens, modelul a etichetat cu exactitate doar 8% din apeluri.

„La fel ca oamenii, elefanții folosesc nume, dar probabil că nu folosesc nume în majoritatea rosturilor, așa că nu ne-am aștepta la 100%”, a spus autorul studiului și biologul Universității Cornell, Mickey Pardo.

Sunetele de elefant includ sunete care sunt sub intervalul de auz uman. Oamenii de știință încă nu știu care parte a vocalizării este numele.

Cercetătorii și-au testat rezultatele redând înregistrări la elefanți individuali, care au răspuns mai energic, cu urechile bătând și trunchiul ridicat, la înregistrările care le conțineau numele. Uneori, elefanții ignorau complet vocalizările adresate altora.

„Elefanții sunt incredibil de sociali, vorbesc și se ating mereu între ei – această denumire este probabil unul dintre lucrurile care susțin capacitatea lor de a comunica cu indivizii”, a spus George Wittemyer, coautor și ecologist la Universitatea de Stat din Colorado, care este și consilier științific pentru nonprofit Salvați elefanții.

„Am deschis puțin ușa minții de elefant”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie