Care este boala alimentară care îmbolnăvește milioane de oameni anual. Cum se tratează

Care este boala alimentară care îmbolnăvește milioane de oameni anual. Cum se tratează
Sursa foto: freepik

Salmoneloza, o boală alimentară cauzată de bacteria Salmonella, afectează anual milioane de oameni.

Impactul Salmonella în SUA

Bacteria Salmonella îmbolnăvește 1,35 milioane de persoane și spitalizează 26.500 de oameni în fiecare an doar în Statele Unite, conform Harvard Health Publishing. Salmonella poate cauza complicații severe și infectează oamenii în moduri neașteptate, avertizează Dr. Elizabeth Hohmann, specialist în boli infecțioase la Massachusetts General Hospital.

De exemplu, un pacient tratat de Dr. Hohmann a prezentat un anevrism aortic abdominal infectat cu Salmonella, adică o umflătură periculoasă în secțiunea inferioară a celei mai mari artere a corpului.

Cum se infectează oamenii cu Salmonella

Multe dintre alimentele contaminate cu Salmonella sunt crude sau insuficient gătite, cum ar fi nugget-urile de pui și puiul a la Kiev.

„Dar o varietate de alimente au fost contaminate – inclusiv busuiocul organic, pepenii, carnea de vită tocată, untul de nuci, aluatul crud pentru prăjituri, ouăle, laptele crud sau nepasteurizat și făina. Chiar și animalele de companie mici, cum ar fi broaștele țestoase și broaștele, împreună cu mâncarea pentru câini, au contribuit la izbucnirea unor focare de Salmonella în ultimii ani”, scrie Harvard Health Publishing.

„Este un microb care este transportat în scaun și în fecalele animalelor și este prezent și în mediul înconjurător. Așa că se poate instala pe o mulțime de obiecte inanimate diferite, în soluri și în utilaje, în special în medii umede”, spune Dr. Hohmann.

Care sunt simtomele asociate

Infecția cu Salmonella provoacă de obicei gastroenterită, manifestată prin dureri de stomac, crampe abdominale și diaree. Simptomele pot apărea la șase ore după ingestia bacteriei și se rezolvă de obicei în două-trei zile. În cazuri severe, pot apărea crampe abdominale severe, diaree cu sânge, febră mare și oboseală accentuată, care necesită consult medical, potrivit adevărul. 

„Cazul clasic ar putea fi un student de colegiu care mănâncă un burrito dintr-un loc dubios, se îmbolnăvește pentru câteva zile, se face bine și nu se gândește la nimic”, spune Dr. Hohmann.

Majoritatea oamenilor se recuperează fără medicamente. Consultați un medic dacă aveți: diaree și febră peste 38 de grade Celsius, diaree persistentă, scaune cu sânge sau vărsături severe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:06 - Reacția Marei Bănică, după ce a văzut scene degradante cu Raluca Pastramă, surprinse chiar de fostul soț. „M-a marcat foarte tare ce am văzut”
20:57 - Copilul care a tras cu arma în trafic era cu mama lui în mașină. S-a ales cu dosar penal
20:49 - Robert Sighiartău (PNL): „Povestea asta cu dăm premierul la alt partid, ca să arătăm că împărțim puterea, este o formă de manipulare tocmai ca să nu trezească aceeași frică și teamă pe care poporul, pe bună dreptate, o are față de PSD” (VIDEO)
20:47 - Sighiartău (PNL): „PSD se pregătește deja de planul de rezervă, acela de a guverna cu AUR. Sigur, o altă formulă de AUR – încearcă prin Târziu, prin alți lideri să guverneze după alegeri cu acest partid” (VIDEO)
20:26 - Germania a înregistrat primul caz de variola maimuței. Varianta virusului este mai periculoasă
20:21 - Un român a rămas fără mașină și fără o geantă plină de bani, după ce polițiștii au descoperit ce ascundea
20:14 - Vlad Nistor, despre acuzațiile PNL la adresa PSD: Asta ar fi, cred eu, cel mai înfiorător lucru care i s-ar putea întâmpla poporului român (VIDEO)
19:58 - Pensionarii care au primit bani mai mulți din greșeală nu trebuie să îi returneze
19:51 - Nicușor Dan: „Nimeni nu verifică activitatea de urbanism a primăriilor de sector, instituțiile de control nu funcționează” / Despre acuzația că nu vrea să mai dea autorizații de construire: „E propaganda speculatorilor imobiliari” (VIDEO)
19:47 - Populația Ucrainei a scăzut alarmant de la începutul invaziei ruse. Numărul ucrainienilor care au intrat ilegal în România