Alegeri europarlamentare 2024 în Germania: AfD obține primul loc cu peste un milion de voturi de la coaliția de guvernare

Alegeri europarlamentare 2024 în Germania: AfD obține primul loc cu peste un milion de voturi de la coaliția de guvernare
Sursă foto: X.com

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a câștigat peste un milion de voturi de la coaliția de guvernare, conform unui sondaj pentru postul public ARD.

Câte voturi a obținut AfD

AfD a reușit să atragă aproximativ 590.000 de voturi de la alegătorii fostului partid social-democrat SPD, 450.000 de la FDP și aproximativ 50.000 de la Verzi. Aceste voturi reprezintă o lovitură majoră pentru cancelarul Olaf Scholz, care a înregistrat cel mai slab rezultat al SPD în alegeri naționale până acum, potrivit Adevărul.ro. 

Co-liderul formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a calificat drept „istoric” rezultatul obţinut de partidul său la alegerile europene. „Am obţinut un super rezultat şi cred că va merge şi mai sus în cursul serii. Aşa că nu vom renunţa astăzi la locul doi”, a declarat Chrupalla.

Cu câteva luni în urmă, partidul era cotat cu peste 20%. Totuși, sprijinul pentru AfD a scăzut semnificativ în urma marilor demonstrații din ianuarie și februarie, după relatări despre o reuniune secretă a dreptei la Potsdam. De asemenea, scandalurile recente care i-au implicat pe principalii candidați ai AfD pentru UE, Maximilian Krah și Petr Bystron, au afectat poziția partidului.

„O înfrângere dură” pentru SPD

Kevin Kuhnert, secretarul general al SPD, a recunoscut înfrângerea severă a partidului său la alegerile europarlamentare, descriind rezultatul drept „o înfrângere dură”.

Secretarul SPD a refuzat să dea vina pe cancelarul Olaf Scholz pentru performanţa dezastruoasă a partidului. Acesta a apărat decizia de a folosi imaginea lui Scholz în mod proeminent pe materialele de campanie şi pe afişe.

„Câştigăm împreună şi pierdem împreună”, a declarat Kuhnert, adăugând că partidul nu caută ţapi ispăşitori. El le-a promis susţinătorilor săi: „Ne vom întoarce”.

Reacții din partea Verzilor

Ricarda Lang, co-lidera Partidului Verzilor, și-a exprimat dezamăgirea față de pierderea de voturi. „Acesta nu este standardul pe care ni l-am propus atunci când ne-am prezentat la aceste alegeri şi vom lucra împreună pentru a depăşi această situaţie”, a declarat co-lidera partidului duminică seară la postul de televiziune ARD.

Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat pe locul al doilea, obținând aproximativ 16-16,5% din voturi, în urma blocului CDU/CSU, care a obținut între 29,5% și 30%.

Verzii au obținut între 12% și 12,5% din voturi, o scădere semnificativă față de 2019, când au înregistrat cel mai bun rezultat al lor la un scrutin european, cu 20,5%.

Partidele de coaliție – Social-Democrații (SPD), Verzii și Democrații Liberi (FDP, 5%) – au înregistrat pierderi semnificative comparativ cu alegerile din 2019.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie