Veteran de 109 ani, prezent la vot. „A votat totdeauna, indiferent ce regim se afla la putere”

Veteran de 109 ani, prezent la vot. „A votat totdeauna, indiferent ce regim se afla la putere”
Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un context în care prezența la vot în rândul tinerilor este scăzută, un veteran de 109 ani din Cluj demonstrează că nu există un efort prea mare pentru a-ți exercita dreptul. Iosif Rus, cel mai în vârstă alegător din județ, a votat pentru un viitor mai bun, arătându-și astfel devotamentul față de comunitate și țară.

Prezența remarcabilă la vot

La alegerile europarlamentare din acest an, prezența la vot a fost mai mare în rândul persoanelor vârstnice, conform datelor de la ora 13.00. Comparativ cu alegerile din 2019, când până la ora 12.00 votaseră 998.000 de alegători de peste 65 de ani, astăzi numărul a crescut la 1,25 de milioane.

Un exemplu de responsabilitate civică este veteranul de război Iosif Rus din Gherla, care va împlini în curând 109 ani. Deși putea solicita urna mobilă, Iosif Rus a ales să meargă personal la secția de votare.

„Așa cum a mărturisit la intrarea în cabine, pentru el este o mare onoare să-și dea votul în folosul comunității în care trăiește de atâția ani și a dezvoltării întregii țări. Cu aceste dorințe a votat totdeauna, indiferent ce regim se afla la putere”, conform Adevărul. 

Votantul de 109 ani a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial

Iosif Rus a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial și a fost decorat cu Ordinul Steaua României cu spade și panglică de virtute militară, clasa a V-a. După război, a contribuit la educația muzicală a sute de copii la Clubul Copiilor Gherla, unde a condus orchestra semisimfonică. La vârsta de 90 de ani mai cânta în corul mixt ”Corala Magna” a Casei Municipale de Cultură Gherla.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`