Cum votează românii din diaspora la europarlamentare: „Avem România în suflet”

Cum votează românii din diaspora la europarlamentare: „Avem România în suflet”
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 2,5 milioane de români sunt așteptați să voteze în străinătate la alegerile europarlamentare. Date fiind diferențele de fus orar, votul în diaspora se va desfăşura pe durata a 34 de ore. Numărarea voturilor se va încheia marți.

În total, vor fi aleși 720 eurodeputați, cu mandat de 5 ani, din care României îi revin 33 de locuri.

Românii din diaspora, așteptați că voteze la europarlamentare

Românii care locuiesc peste granițe, dar nu s-au întors în țară în această perioadă, nu pot vota la locale, ci doar la europarlamentare.
„Suntem români si avem România în suflet. Am decis să venim la vot pentru că este datoria noastră”, a spus Emilia Stoica, potrivit Știrilor Pro TV.

Andrei și Georgiana sunt de doi ani în Belgia și e pentru prima dată când votează în străinătate: „Noi credem că fiecare vot contează, fiecare opinie. Sunt destul de mulți români în Bruxelles, majoritatea vor o schimbare, vor să se întoarcă acasă. E totul foarte ok, nu a fost aglomerat. Am stat undeva la 2, 3 minute”.

„La Ambasada României în Italia, procesul votului decurge normal, cu o participare mai mică față de alte scrutine”, a susținut și Eugen Terteleac, președintele unei asociații de români, pentru Știrile Pro TV.

Prezență mare la vot, dar și vești sumbre

Europenii par să fi ieșit în număr mai mare la vot față de scrutinul de acum 5 ani. În Franța se vorbește despre o prezență record în ultimii 40 de ani. Mulți alegători s-au prezentat la urne și în Ungaria, Portugalia sau Belgia. În schimb, în Grecia, din cauza caniculei prezența la vot este cu 10 procente mai mică decât în 2019.

Din rezultatele exit-poll știm deja că în Austria a câștigat extrema dreaptă, cu un scor de 27%. Iar în Germania, Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat pe locul 2, cu 16,5%, devansându-i pe social-democrații cancelarului Olaf Scholz, care au obținut doar 14%. Pe primul loc în Germania au ieșit creștin-democrații (CDU) și formațiunea-soră din Bavaria, CSU, cu un scor de 29,5%.

De altfel, se așteaptă ca extrema dreaptă să domine alegerile europarlamentare în mai multe țări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)