486 din cei 641 de deținuți din Penitenciarul Oradea și au putut exercita dreptul la vot, conform informațiilor primite de către purtătorul de cuvânt al instituției, Adina Bîrda.
Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, din cele 580 de persoane private de libertate, care aveau drept de vot, doar 520 și exprimat în scris intenția de a vota. Dintre aceștia doar 58 de deținuți au îndeplinit condițiile pentru a vota la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale.
Restul deținuților din Penitenciarul Oradea au avut dreptul de a vota membri ai României în Parlamentul European, potrivit Agerpres.
Pentru alegerile locale, din cele 58 de cereri ale persoanelor private de libertate care îndeplineau condițiile legate de domiciliu, doar 53 de persoane au votat, două cereri au fost respinse de reprezentanții secției de votare ca urmare a interdicției dreptului la vot, iar alți trei deținuți au refuzat să mai voteze. Aceste refuzuri au fost consemnate înscris.
Conducerea penitenciarului Oradea a luat o serie de măsuri în vederea asigurării exercitării dreptului persoanelor private de libertate de a vota.
Reprezentanții penitenciarului au identificat persoanele private de libertate care aveau drept de vot și eu informat cu privire la posibilitatea exercitării acestui drept, prin intermediul unei speciale. Deținuții au fost informații cu privire la necesitatea formulării cererii lor privind exercitarea dreptului de vot.
După depunerea formalităţilor necesare eliberării actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu posedă sau preschimbării celor al căror termen de valabilitate este expirat au fost depuse listele nominale, împreună cu cererile, la secţia de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul şi a fost stabilit şi amenajat un spaţiu corespunzător în cadrul unităţii, pentru amplasarea urnelor şi a cabinelor de vot, cu dotări minime pentru asigurarea secretului votului.