Consumarea fructelor și legumelor este esențială pentru o dietă sănătoasă, însă păstrarea acestora proaspete pentru mai multe zile poate fi o provocare. De aceea, specialiștii ne oferă soluții pentru a menține fructele și legumele în stare bună pentru mai mult timp, contribuind astfel la reducerea risipei alimentare.
Oxigenul și lumina sunt principalii factori care contribuie la deteriorarea fructelor și legumelor. Acesta provoacă reacții de oxidare, transformând alimentele, cum ar fi merele, în maro după ce sunt tăiate, potrivit G4Food.
Lumina poate, de asemenea, să afecteze negativ legumele și fructele. De exemplu, cartofii încep să încolțească dacă sunt expuși la lumină. Pentru a preveni acest fenomen, cartofii trebuie păstrați într-un loc întunecos și răcoros, în recipiente care permit circulația aerului, departe de fructele care produc etilenă, precum bananele. Bananele pot fi păstrate în frigider pentru câteva ore, dar vor rezista mai mult dacă sunt învelite în folie de aluminiu.
Bacteriile sunt un dușman major al salatei. Pentru a păstra salata proaspătă, se recomandă spălarea acesteia în apă cu puțin oțet, care va distruge bacteriile responsabile de deteriorarea rapidă a frunzelor. După spălare, excesul de apă trebuie eliminat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Frunzele de salată se pot așeza într-un castron în straturi separate de șervețele, care vor absorbi apa.
Pătrunjelul și alte plante aromatice pot fi păstrate proaspete pentru mai mult timp printr-o metodă simplă: acestea se pun într-un pahar cu apă, asemenea florilor. Este recomandat să se taie puțin din codițele plantelor înainte, pentru a elimina părțile care pot fi în putrefacție, astfel încât plantele să absoarbă apa mai eficient. Pentru o păstrare îndelungată, se poate acoperi paharul cu o pungă obișnuită, fixată cu un elastic pentru a forma o cupolă deasupra frunzelor.