Recomandările nutriționistului Tania Fântână pentru combinațiile de proteine animale. Cum putem evita disconfortul digestiv

Recomandările nutriționistului Tania Fântână pentru combinațiile de proteine animale. Cum putem evita disconfortul digestiv
Foto: Pexels.com

Mesele sunt adesea compuse dintr-o varietate de ingrediente, ceea ce poate duce la dificultăți digestive. Mâncarea diversificată este esențială pentru o alimentație sănătoasă, însă excesele pot perturba echilibrul organismului.

La ce trebuie să avem grijă când combinăm mai multe alimente

Atunci când combinăm alimente cu diverse texturi și gusturi, pofta de mâncare crește și devine greu de saturat. Astfel, ajungem să consumăm alimente foarte diferite din punct de vedere nutrițional, acoperind aproape întreaga piramidă alimentară într-o singură zi. Deși diversitatea este esențială pentru o alimentație sănătoasă, uneori, din dorința de a nu ne lipsi nimic, ajungem să facem excese care forțează organismul să-și consume resursele pentru a restabili echilibrul.

„Proteinele animale sunt structuri complexe de digerat pentru organism. Recomandarea de aport proteic pe zi este de aproximativ 50 g (pentru o persoană de 70 kg) de proteină pură, adică aproximativ 200 g carne/pește/brânză. Peste acest aport, corpul nu poate metaboliza și excesul este trimis la „gunoi” spre eliminare. Firește că în cazul persoanelor active necesarul crește. La fel și în cazul persoanelor cu greutate peste medie”, explică nutriționistul Tania Fântână.

Dacă la o singură masă combini ouă, brânză și pește, îți vei acoperi necesarul proteic dintr-o singură porție, însă este posibil ca acestea să nu fie digerate optim de organism. Acest lucru înseamnă că excesul va fi eliminat, deoarece corpul nu are nevoie de el pe moment, potrivit G4Media. 

Este important de menționat că proteinele animale, cu excepția pieptului de pasăre, conțin un aport ridicat de grăsimi, ceea ce adaugă calorii suplimentare în cazul unor porții mari. Pe lângă surplusul de calorii, acest lucru poate îngreuna digestia rapidă, ducând la o senzație neplăcută de greutate și de prea-plin.

Exemple de combinații de alimente

Câteva combinații ușor de digerat sunt: ouă cu legume, brânză cu legume, carne cu legume sau pește cu legume. Combinațiile de alimente care trebuie evitate sunt fructele de mare cu ou, carnea cu pește sau ouă cu pește.

Dacă totuși decizi să combini două proteine din surse animale, fii atent la grăsimile din farfurie, fie ele din surse vegetale precum avocado, nuci, semințe sau dressinguri grase. De exemplu, dacă ai un șnițel de porc în crustă de semințe, evită să adaugi brânză și optează în schimb pentru legume sau salată.

Ideal, ar trebui să ne simțim ușori în fiecare zi. Cu excepția momentului mesei și a celor 30 de minute de după, ar trebui să simți că stomacul tău este gol și fără disconfort.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)