Cum afli secția de votare la care ești arondat. Tot ce trebuie să știi despre alegerile locale din 9 iunie

Cum afli secția de votare la care ești arondat. Tot ce trebuie să știi despre alegerile locale din 9 iunie
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prima rundă de alegeri de anul acesta are loc duminică, 9 iunie. Românii sunt chemați să voteze la europarlamentare și locale. În cazul alegerilor europarlamentare, cetățenii pot vota la orice secţie, în baza actului de identitate românesc. Lucrurile, însă, sunt ceva mai complicate în cazul alegerii administrației locale.

Unde votezi la alegerile locale

La alegeri pot vota cetățenii cu vârsta de cel puțin 18 ani, împliniți până în ziua scrutinului inclusiv.

Ei își pot exprima opțiunea acolo unde sunt arondați conform adresei de domiciliu sau de reședință. Pentru a afla la ce secție de votare ești arondat, trebuie să dai click aici și să completezi datele cerute.

Cei care locuiesc în altă localitate față de adresa din buletin și nu pot demonstra șederea cu documente, nu vor putea vota la locale în localitatea respectivă decât dacă și-au obținut viza de flotant cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Ei vor putea vota și dacă s-au înscris pe liste în Registrul Electoral cu 45 de zile înainte de scrutin.

Potrivit votcorect.ro, cei care vor să-și exprime opțiunea în localitatea de reședință (unde au viza de flotant) o pot face:

a) pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor, dar doar dacă au obținut dovada reședinței cu șase luni înaintea alegerilor. În acest caz, alegătorii vor fi radiați de pe lista permanentă din localitatea de domiciliu și îşi exercită dreptul de vot la scrutinul pentru care au solicitat înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă numai în circumscripţia electorală unde îşi au reşedinţa;

b) pe listele suplimentare: alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință pot vota în localitatea de reședință pe liste suplimentare sau în localitatea de domiciliu, pe liste permanente. Reiterăm că pot vota în localitatea de reședință doar dacă și-au stabilit reședința cu 60 de zile înaintea datei alegerilor. Dacă nu s-au încadrat în această perioadă, pot vota doar la adresa de domiciliu.

De precizat că în străinătate nu se votează la alegerile locale, așa că alegătorii cu domiciliul peste granițe pot vota doar dacă vin în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în România înainte de 11 aprilie 2024.

Programul secțiilor de votare

Secțiile de votare se deschid pe 9 iunie dimineața, ora 07.00, și se închid la ora 22.00. Programul se poate extinde până la 23:59 dacă preşedintele de secție constată că mai sunt persoane care stau la rând să voteze și încă nu au apucat. La finalul acestui interval nu se mai poate vota deoarece sistemul electronic de înregistrare la vot se închide automat.

Cum se votează la alegerile din 9 iunie

„Sunt cinci buletine de vot pe care trebuie să aplici ștampila. De obicei, când pleci de la un membru al biroului secției de votare și pui ștampila în tușieră, sunt oameni care vor să voteze mai apăsat și, după a doua, a treia ștampilă, e posibil să nu se mai vadă foarte bine cerneala – și atunci s-a luat hotărârea ca fiecare cabină din secțiile de votare să aibă o tușieră acolo, unde, dacă se simte nevoie, să poată să aplice ștampila astfel încât ea să fie vizibilă”, a explicat, pentru B1 TV, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).

Acesta a mai precizat că voturile vor fi considerate valabile chiar dacă au fost introduse în urna greșită.

Ce NU ai voie să faci în secția de votare

În total, la alegerile din 9 iunie vom primi cinci buletine de vot – pentru Parlamentul European, primar, președinte de Consiliul Județean și lista de consilieri locali și județeni. Putem să le acceptăm pe toate, dar nu e obligatoriu să ne exprimăm votul pe toate, dacă nu vrem.

În secții nu avem voie cu arme, alcool ori însemnele vreunui partid sau candidat. În cabine nu avem voie să vorbim la telefon, să intrăm însoțiți, să filmăm sau să fotografiem buletinul ștampilat.

La final, după ce ne-am exprimat votul, depunem buletinele în urnele corespunzătoare, predăm ștampila și părăsim secția de votare.

Pacienții din spitale, bătrânii din cămine sau cei imobilizați pot cere urna mobilă. Solicitarea trebuie însoțită de acte medicale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi