Dezastru în cazul unui cutremur similar celui din 1977: 850.000 de locuințe expuse, 700.000 neasigurate (VIDEO)

Dezastru în cazul unui cutremur similar celui din 1977: 850.000 de locuințe expuse, 700.000 neasigurate (VIDEO)

Un cutremur similar celui din 1977 ar afecta în prezent 850 de mii de locuinţe, adică aproape 10% din fondul locativ al ţării, iar valoarea daunelor ar depăşi 6,5 miliarde de euro. Problema cea mare este că aproape 700.000 dintre aceste locuinţe nu sunt asigurate. Pagubele estimate pentru distrugerea acestora depăşesc 5 miliarde de euro. Dacă s-ar întâmpla o astfel de catastrofă, această sumă ar fi suportată de proprietari sau de stat. Acestea sunt concluziile unei analize realizate luna trecută de către AON Benfield, la solicitarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

Datele AON arată că din cele aproape 850 de mii de locuinţe care ar fi cele mai expuse in cazul producerii unui cutremur similar celui din 1977, aproape 700 de mii nu sunt deloc asigurate.

Dezastru în cazul unui cutremur similar celui din 1977: 850.000 de locuințe expuse, 700.000 neasigurate

#DIRECT_ONE_9penxf#

Pentru restul de aproape 150 de mii de locuinţe există contracte de asigurare obligatorii sau facultative. Conform calculelor, paguba aşteptată la nivelul celor aproape 850 de mii de locuinţe este de 6,5 miliarde de euro, din care valoarea pagubelor aferente locuintelor asigurate ar fi de numai 1,5 miliarde de euro.

Suma ce o reprezintă pagubele produse locuinţelor asigurate, de peste 1,3 miliarde de euro, ar urma sa fie platita in cea mai mare parte de catre societatea care gestioneaza sistemul asigurarilor obligatorii din Romania, iar restul de circa 200 milioane de euro de catre asiguratorii la care proprietatii au incheiat polite facultative.

Potrivit celor mai recente date ale Uniunii Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania la 31 Decembrie 2014, aproximativ 20 la sută din locuinţele din Romania erau asigurate facultativ si 18 la sută obligatoriu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:03 - De unde a luat naștere expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”? Această vorbă pune în dificultate mulți români
21:59 - Iulian Paraschiv, despre eventuala candidatură a lui Iohannis la parlamentare: Legile în România și în alte state cu sisteme democratice nu pot fi făcute în favoarea sau în defavoarea unei singure persoane (VIDEO)
21:47 - Lucian Lungoci (PSD): Refuzat la export, Klaus Iohannis îi obligă pe cei de la PNL să-i găsească un serviciu în România. Are o pensie frumoasă, iar acum îi trebuie și un serviciu (VIDEO)
21:36 - Adrian Cozma, despre Klaus Iohannis: Cred că e bine să revină în PNL. Președintele României, mai ales în primul mandat, a fost o locomotivă pentru PNL (VIDEO)
21:30 - Un român venit în vacanță în Franța a avut parte de un sfârșit tragic. Bărbatul a căzut de pe o stâncă în Coasta de Azur
21:27 - Doctorița din Suceava, care a luat mită de 280 de ori de la bolnavi de cancer, condamnată la închisoare cu executare. Câți ani va sta în pușcărie
21:17 - Ambasadorul României la ONU: Acțiunile Rusiei față de centralele nucleare civile ucrainene rămân profund îngrijorătoare. Acestea cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear
21:16 - Ce sunt nevoiți să facă românii, urgent, dacă vor primi mesaje RO-Alert, că trebuie să evacueze locuințele în cazul unor viituri. Ce anume trebuie să conțină „bagajul de urgență”
21:02 - Care sunt cele două ingrediente secrete pe care bucătăresele din Maramureș le pun în murături? Trucul pentru murături delicioase
20:54 - ANM anunță „o vreme mai caldă decât în mod normal” în următoarele zile. Zonele în care sunt așteptate fenomene de instabilitate atmosferică (VIDEO)