New York Times: Ar putea izbucni un nou Război Rece, în contextul în care SUA, Rusia și China încearcă să creeze o nouă generație de arme nucleare

New York Times: Ar putea izbucni un nou Război Rece, în contextul în care SUA, Rusia și China încearcă să creeze o nouă generație de arme nucleare
Foto: businessinsider.com

Jurnaliștii de la New York Times atrag atenția, într-un articol apărut în ediția online a publicației, că ar putea izbucni un nou Război Rece, în contextul în care SUA, Rusia și China încearcă să creeze o nouă generație de arme nucleare mai mici, mai distructive și mai precise.

"Statele Unite, Rusia și China urmăresc acum cu agresivitate crearea unei noi generații de arme nucleare de dimensiuni mai mici și mai puțin distructive, ceea ce amenință cu declanșarea unui nou Război Rece, prin această cursă a înarmării. Acesta este, în mare masura, o veche dinamică de joc, dar într-o forma nouă, care prezintă un stat rus în declin economic, un stat chinez în creștere și un parcurs nesigur pentru Statele Unite", se arată în articolul citat de Ziare.com.

"Oficialii americani îl învinovățesc, în mare parte, pe președintele rus, Vladimir Putin, declarând că intransigența lui a împiedicat eforturile de a crea un tratat privind controlul armamentului în 2010 și le-a făcut pe celelalte două mari puteri să bată în retragere. Alții dau vina pe chinezi, care sunt în căutarea unui avantaj tehnologic pentru a menține Statele Unite la distanță. Și unii dau vina pe Statele Unitele pentru depășirea vitezei în competiția înarmării prin modernizarea nucleară care, în numele îmbunătățirii nivelului de securitate și a fiabilității, riscă să intensifice și mai mult tensiunile cu celelalte două puteri nucleare", mai notează cei doi semnatari ai articolului.

Potrivit presei ruse, Marina rusă ar dezvolta o dronă subacvatică având ca scop dispersarea unui nor radioactiv format în urma unei explozii subacvatice care ar avea ca țință orașe nelocuite.

La rândul lor, Statele Unite testează propira armă hipersonică.

"SUA este în curs de testare a propriei sale arme hipersonice, dar un experiment în 2014 s-a încheiat cu o minge de foc spectaculoasă. Testele de zbor ar urma să fie reluate anul viitor. Ca parte a procesului de modernizare, Statele Unite planifică, de asemenea, crearea de cinci clase de arme nucleare îmbunătățite și la vehiculele de livrare asociate care schimbă direcția arsenalului american în cea a creării de arme mai mici, indetectabile și precise", se mai arată în articolul din News York Times.

Semnatarii textului precizează că aceste dezvoltări tehologice ar putea fi un pretext pentru continuarea cursei înarmării.

"O întrebare-cheie la care ar trebui să răspundă Obama este dacă îmbunătățirile planificate ale Americii o ajută să conducă în această cursă. Sau Rusia și China folosesc pur și simplu stimulii oferiți de America în acest sens ca pe o scuza pentru a-și perfecționa armele pe care le-ar construi oricum?".

Potrivit analiștilor, Rusia și China testeaza arme spațiale care ar putea distruge sateliții militari americani, la începutul unui război nuclear. Astfel, SUA reacționează prin lansarea de sateliți de observare spațială destinați să descurajeze și să ajute la combaterea unor astfel de atacuri.

În luna februarie, Casa Alba a sprijinit proiectul de dezvoltare a unei rachete de croazieră avansate, măsură care, potrivit Penatgonului, este "esențială pentru combaterea agresiunii ruse în Europa de Est".

Urmăriți B1TV.ro și pe
`