Biden și-a început prima vizită de stat în Franța, unde va participa la comemorarea D-day / NYT: „Va fi îmbrățișat și izolat în același timp”

Biden și-a început prima vizită de stat în Franța, unde va participa la comemorarea D-day / NYT: Va fi îmbrățișat și izolat în același timp
Președinții Franței și Statelor Unite, Emmanuel Macron și Joe Biden. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Eric Lalmand

Preşedintele american Joe Biden a ajuns miercuri în Franța, unde va participa la comemorarea D-Day, ziua debarcării aliate în Normandia. Joe Biden a fost întâmpinat la aterizarea la Paris de premierul francez Gabriel Attal.

Vizita are loc într-un moment critic atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu. Ucraina încearcă să respingă o ofensivă rusă care amenință să spargă apărarea pe frontul de est. Iar la sute de km distanță, Israelul și Hamas sunt presaţi să accepte un acord de încetare a focului.

Biden și-a început prima vizită de stat în Franța

Seria de întâlniri îl va pune pe Biden într-o poziție pe care nu a mai experimentat-o de când a devenit președinte: va fi îmbrățișat și izolat în același timp de același grup de aliați pe care i-a curtat timp de aproape patru ani. Pentru un președinte care și-a subliniat sprijinul pentru alianțele tradiționale ale Americii, aceasta reprezintă o provocare care îi va testa abilitățile diplomatice în moduri necunoscute, scrie The New York Times.

„Gaza subminează claritatea morală a argumentului pe care vor să-l facă despre Ucraina”, a spus Peter Beinart, profesor de jurnalism și politică la Universitatea City din New York și un analist de multă vreme al afacerilor din Orientul Mijlociu, care a fost critic la adresa guvernului Israelului. „Războiul din Gaza face ca această poveste să fie mult mai puțin convingătoare pentru mulți oameni”.

Ivo Daalder, care a fost ambasador la NATO sub președintele Barack Obama, a recunoscut tensiunea din abordarea lui Biden:

„Da, pare a fi ușor contradictoriu să faci un argument asupra Rusiei și altul asupra Israelului”, a spus Daalder, care este acum președinte al Consiliului Chicago pentru Afaceri Globale. „Dar situațiile sunt diferite. Unul a fost atacat, iar celălalt a atacat. Este destul de mare diferența.”

Aliații europeni, cu câteva excepții notabile, au fost puternic aliniați cu Washingtonul de mai bine de doi ani în campania multinațională de înfrângere a Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, potrivind în mare măsură investițiile SUA în război cu propriile lor angajamente față de Ucraina. Dar europenii au devenit din ce în ce mai critici cu privire la modul în care Israelul își desfășoară operațiunile în Gaza în ultimele nouă luni, chiar dacă administrația Biden a respins eforturile procurorului șef de la Curtea Penală Internațională de a solicita mandate de arestare pentru liderii israelieni sub acuzația de crime de război.

Prioritățile disparate se vor desfășura la un eveniment menit să prezinte unitatea și hotărârea occidentală. Debarcarea de Ziua Z în Normandia, pe 6 iunie 1944, va fi sărbătorită ca un semn de vârf al alianței care a învins Germania nazistă. Președintele francez Emmanuel Macron va găzdui lideri ai țărilor partenere din cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv Regele Charles, Regina Camilla, Prințul William și prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak și premierul canadian Justin Trudeau, reprezentând cele două națiuni care s-au alăturat Statelor Unite pentru a organiza invazie amfibie decisivă.

Cancelarul german Olaf Scholz, reprezentând inamicul învins, va participa și el la un spectacol de reconciliere a Europei. Nu va fi prezent, însă, președintele rus Vladimir Putin, în ciuda alianței Uniunii Sovietice cu Occidentul în timpul războiului. Guvernul lui Macron a invitat inițial reprezentanții ruși de nivel inferior să participe, dar a anulat oferta după obiecțiile care decurg din agresiunea Moscovei în Ucraina.

În schimb, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa la ceremonie, o oportunitate pentru el de a presa liderii occidentali pentru mai mult ajutor. Oficialii de la Casa Albă au declarat marți că Biden se va întâlni cu Zelenski în Franța și apoi din nou în timpul reuniunii G7 din Italia.

John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a spus că Biden știe că nu toate națiunile sunt de acord cu politicile sale. „Dezacordurile cu aliații și partenerii nu sunt ceva nou pentru președintele Biden”, a spus Kirby, „nu mai mult decât unitatea, cooperarea și colaborarea, pe care el le promovează, de asemenea, într-o serie de probleme”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie