Planeta se încălzește într-un „ritm fără precedent”, conform unui nou studiu

Planeta se încălzește într-un „ritm fără precedent”, conform unui nou studiu
Image by Alain Audet from Pixabay

Încălzirea globală a accelerat într-un ritm „fără precedent” pe măsură ce fereastra pentru limitarea creșterii temperaturilor se închide, avertizează peste 50 de oameni de știință într-un studiu publicat miercuri, potrivit France 24.

Planeta se încălzește într-un „ritm fără precedent”

Temperaturile au crescut cu 0,26 grade din 2014 și până în 2023, conform studiului publicat în Earth System Science Data.

În aceeași perioadă, media globală a temperaturilor de suprafață a fost cu 1,19 grade Celsius mai mare decât pragul de referință din epoca pre-industrială, din perioada 1850-1900, care este folosit pentru a măsura nivelul de încălzire globală.

În deceniul care s-a încheiat în 2022, diferența față de prag era de 1,14 grade Celsius.

„Încălzirea indusă de om a crescut într-un ritm fără precedent în istoria înregistrărilor”, se arată în același studiu.

În 2023, activitatea umană a împins temperaturile cu 1,31 grade peste nivelul din epoca pre-industrială. În total, încălzirea Terrei a fost de 1,43 grade, restul de 8% fiind generat de fenomene naturale, inclusiv El Nino.

Klaus Iohannis: Schimbările climatice amplifică deșertificarea și seceta

Într-un mesaj transmis de Ziua Mondială a Mediului, președintele Klaus Iohannis a spus că „deșertificarea și seceta sunt provocări pentru întreaga lume, afectând inclusiv România”.

„O treime din teritoriul României și 40% din suprafața agricolă se află în zone care prezintă risc de deșertificare. Deșertificarea influențează negativ ecosistemele, productivitatea terenurilor agricole și nivelul de trai al oamenilor, în special al celor deja vulnerabili, punând în pericol deopotrivă securitatea alimentară, economia și mediul înconjurător”, a declarat șeful statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`