Gripa aviară foarte patogenă a fost detectată într-o a treia fermă de păsări din apropiere de Melbourne, dar nu este aceeași tulpină care s-a răspândit la nivel global și a stârnit temeri de transmitere umană, a declarat miercuri guvernul statului Victoria.
Sute de mii de păsări au fost deja sacrificate după ce luna trecută a fost găsită gripa aviară la două ferme de ouă din Australia, scrie Reuters.
A treia fermă se află la câțiva kilometri de prima care a raportat infecția și ambele au aceeași tulpină de virus H7N3, în timp ce cealaltă fermă a avut o tulpină H7N9, a spus guvernul statului.
Toate cele trei ferme au fost plasate în carantină, cu restricții privind circulația în zonele învecinate.
„Detectarea gripei aviare la această proprietate suplimentară nu este neașteptată și este rezultatul activităților de supraveghere în desfășurare în zonele restricționate și de control”, a declarat Graeme Cooke, ofițerul șef veterinar al Victoria.
Focarul nu prezintă niciun risc pentru consumatorii de ouă și produse din carne de pasăre, a spus guvernul.
Australia a înregistrat nouă focare de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) din 1976, toate acestea au fost controlate și eliminate.
În ultimii ani, o tulpină diferită de gripă aviară – H5N1 – a măturat globul, ucigând un număr imens de păsări de crescătorie și sălbatice. De asemenea, s-a răspândit la zeci de specii de mamifere și prin turma de vite din SUA și a infectat trei oameni în Statele Unite și unul în Australia.