Președinția belgiană a Consiliului UE cere suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei. Cum răspunde Budapesta

Președinția belgiană a Consiliului UE cere suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei. Cum răspunde Budapesta
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Marton Monus

Președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene (UE) a cerut, luni, 03 iunie, avansarea procedurilor pentru sancționarea Ungariei prin suspendarea drepturilor de vot.

„Cred că trebuie să avem curajul de a lua decizii”

Hadja Lahbib, ministrul de Externe al Belgiei, țară care exercită Președinția semestrială a Consiliului UE, a afirmat că „avem o Europă care avansează cu dificultate și, din nefericire, unele țări, una în mod special, au o atitudine specifică tranzacțiilor, prin blocaje și veto”.

„Cred că trebuie să avem curajul de a lua decizii, de a merge până la capăt cu Articolul 7 al Tratatului UE, care prevede suspendarea dreptului de veto”, a precizat Hadja Lahbib, potrivit site-ului Politico.eu, citat de Gândul.

În 2018, Parlamentul European a declanșat procedura de suspendare a drepturilor de vot ale Ungariei, dar aceasta nu a fost continuată.

Următoarea etapă a procedurii de sancționare a unei țări din cauza încălcării valorilor centrale europene, denumită ”opțiunea nucleară”, ar consta în suspendarea drepturilor de vot în Consiliul Uniunii Europene.

De la 1 iulie, Ungaria va prelua Președinția Consiliului UE, oferind Guvernului Viktor Orban posibilitatea de stabilire a agendei și priorităților în următoarele șase luni. Îngrijorarea constă în faptul că Budapesta continuă obstrucționarea deciziilor Uniunii Europene privind avansarea asistenței militare pentru Ucraina și sancționarea Rusiei. De asemenea, Ungaria a semnalat că va bloca pe parcurs integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

Cum răspunde Budapesta

János Bóka, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Budapesta, a declarat că „inițiativa este o nouă dovadă despre presiunile intense exercitate de susținătorii războiului. Ungaria este de partea păcii și nu va accepta niciun fel de șantaj”.

„Bruxellesul vrea suprimarea forțelor pro-pace, vor să elimine ultimul obstacol din calea războiului prin reducerea la tăcere sau excluderea Ungariei din procesul decizional”, a precizat și Péter Szijjárto, ministrul ungar de Externe, potrivit site-ului Index.hu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)