Mii de oameni fără adăpost au fost goniți din Paris și împrejurimi. Activiștii pentru drepturile omului reclamă „curățenia socială” pre-olimpică

Mii de oameni fără adăpost au fost goniți din Paris și împrejurimi. Activiștii pentru drepturile omului reclamă „curățenia socială” pre-olimpică

Mii de persoane fără adăpost au fost îndepărtate din Paris și din împrejurimi, ca parte a unei operațiuni de „curățare socială” înainte de Jocurile Olimpice, spun activiștii.

Cei mutați se află deja într-o situație precară

Printre cei mutați se numără solicitanții de azil, precum și familiile și copiii aflati deja într-o situație precară și vulnerabilă, a declarat colectivul Le Revers de la Médaille, care reprezintă 90 de asociații, într-un raport publicat luni.

De asemenea, poliția a luat măsuri represive împotriva lucrătorilor sexuali și a dependenților de droguri, scoțându-i din rețelele lor obișnuite în care puteau primi asistență medicală și sprijin vital. „Regiunea Île-de-France a fost golită de oamenii pe care puterea îi consideră indezirabili”, a concluzionat raportul.

Colectivul a spus că expulzările și desființarea taberelor de corturi din capitală și din jurul orașului s-au intensificat din aprilie anul trecut, iar 12.545 de persoane au fost mutate în ultimele 13 luni.

Paul Alauzy, coordonator pentru monitorizarea sănătății la Médecins du Monde, a acuzat autoritățile de „curățare socială” a celei mai precare populații a orașului, pentru ca Parisul să „apară în cea mai măgulitoare lumină posibilă” pentru Jocurile Olimpice.

El a spus că oamenii sunt transportați cu autobuzul către centre regionale temporare înființate anul trecut ca o soluție pe termen scurt a problemei.

sursă foto: captură YT

„Ascund mizeria sub covor”, a spus el. „Dacă aceasta ar fi într-adevăr o soluție demnă a problemei, oamenii s-ar lupta să se urce în autobuze. Nu se întâmplă asta. Suntem în plin proces de a face viața imposibilă acestor oameni și a celor care îi susțin.”

Colectivul a spus că este nevoie de cel puțin 20.000 de case în toată Franța, inclusiv 7.000 în regiunea Île-de-France, pentru a oferi o soluție pe termen lung pentru persoanele fără adăpost.

Primăria Parisului a elaborat un plan de a asigura 1.000 de locuri urgent, dar acesta nu a fost încă aprobat de prefect, a adăugat reprezentantul statului.

Jocurile Olimpice sunt un accelerator al strămutării populației condiderată indezirabilă

Raportul a calificat curățarea socială drept „hărțuirea, expulzarea și dispariția populației catalogate de autoritățile publice ca fiind indezirabilă din locurile unde se desfășoară Jocurile…

Această curățare se bazează pe o dublă abordare a dispersării pentru a evita crearea unor așezări neoficiale care ar fi prea vizibile și îndepărtarea din viața pariziană a acelor persoane care se află într-o situație foarte precară și care pot ocupa spațiul public zilnic.

Deși aceste politici publice sunt în vigoare de câțiva ani, o serie de indicatori ne fac să credem că Jocurile Olimpice acționează ca un accelerator.”

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a declarat că primăria a cerut guvernului, care este responsabil pentru locuințele de urgență, să elaboreze un plan credibil pentru adăpostirea celor aproximativ 3.600 de oameni care trăiesc pe străzile capitalei „de ani de zile”. Anul trecut, ea a insistat că nimeni nu va fi forțat să părăsească orașul.

Într-o conferință de presă din aprilie, Pierre Rabadan, un fost internațional francez de rugby și acum viceprimar responsabil de Jocurile Olimpice, a declarat că problema este numărul de persoane fără adăpost care trăiesc pe străzile Parisului, nu Jocurile.

El a spus că cei 300 de persoane care s-au confruntat cu mutarea din zona centrală sunt mai puțin de 10% dintre cei care dormeau pe străzile Parisului. „Eu spun, nu vă indignați că oamenii sunt mutați din cauza Jocurilor Olimpice, indignați-vă că sunt 3.600 de oameni care dorm pe străzi. Cu siguranță ar trebui să putem găsi o soluție demnă pentru ei.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`