Trei bărbați au fost acuzați, după ce cinci sicrie inscripționate cu „Soldații francezi în Ucraina” au apărut la Turnul Eiffel.
Poliția franceză investighează dacă plasarea în weekend a cinci sicrie de dimensiuni mari acoperite cu tricolorul francez la Turnul Eiffel a fost un act de interferență a Rusiei.
Trei bărbați au fost cercetați oficial luni – echivalentul a fi acuzați – în legătură cu sicrie, fiecare dintre ele fiind inscripționat cu „Soldații francezi în Ucraina”.
Se crede că inscripția este o referire la președintele francez, Emmanuel Macron, care a vehiculat posibilitatea de a trimite trupe occidentale în Ucraina, o sugestie pe care Moscova a descris-o drept „periculoasă”.
Incidentul a urmat și discuțiilor dintre miniștrii apărării francezi și ucraineni de acum o săptămână, în care s-a ridicat posibilitatea ca Franța să trimită instructori militari în Ucraina pentru a efectua antrenamente cu soldații ucraineni.
Detectivii francezi investighează legăturile dintre unul dintre suspecți și vandalizarea monumentului Holocaustului din Paris în urmă cu o săptămână; Pe monument au fost pictate 35 de mâini roșii, care onorează persoanele care i-au salvat pe evrei de persecuție în timpul ocupației naziste a Franței din 1940-1944.
Sâmbătă, camerele de securitate au arătat o dubă albă cu numere de înmatriculare bulgare oprindu-se lângă Turnul Eiffel și doi bărbați care scot sicriele din vehicul.
Șoferul, un cetățean bulgar în vârstă de 34 de ani, a fost ulterior arestat și le-a spus poliției că a fost plătit pentru a transporta sicriele în capitala Franței.
El a spus că a sosit la Paris din Bulgaria în seara precedentă și s-a întâlnit cu ceilalți doi suspecți – un german și un ucrainean – care au călătorit separat în Franța. Ulterior, aceștia au fost arestați la un terminal de autocare din Paris, pe punctul de a se îmbarca într-un autobuz către Berlin.
Toți trei au susținut că au fost plătiți pentru a depune sicriele și au avut nevoie de bani deoarece erau șomeri. Șoferul și germanul au fost, de asemenea, supuși unui ordin de expulzare din Franța, a informat Le Parisien.
Ziarul spune că surse din poliție au confirmat că unul dintre bărbații implicați în incidentul de sâmbătă era cerceatat în legătură cu graffiti-ul cu mâini roșii.
Săptămâna trecută, detectivii au spus că au identificat trei suspecți de vandalism care au călătorit la Paris din Bulgaria.
Un memoriu al serviciului de informații național francez, DGSE, a sugerat că operațiunea a fost coordonată de agenția rusă de informații FSB, a informat Le Monde.