Rusia se pregătește pentru a doua fază a ofensivei din regiunea Harkov. Ce transferuri militare și strategii pregătește

Rusia se pregătește pentru a doua fază a ofensivei din regiunea Harkov. Ce transferuri militare și strategii pregătește
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Rusia își pregătește întărirea militară în regiunea Harkov, ceea ce ar putea face parte din planul de a lansa a doua fază a ofensivei lor în această zonă. Recentele activități miltiare ale Rusiei au fost observate de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Rusia își consolidează operațiunile ofensive în Harkov

Forțele armate ale Ucrainei au raportat pe 30 mai că Rusia a început să transfere unități militare suplimentare în regiunea Harkov, în special în zonele Streleche-Liptsy și Volceansk. Aceste acțiuni indică eforturi ale Rusiei pentru a consolida și extinde operațiunile ofensive din această regiune.

Cu toate acestea, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexander Sirski, subliniază că armata rusă nu are încă suficiente forțe în nordul regiunii Harkov pentru a susține o ofensivă pe scară largă, potrivit G4Media. 

Oleg Sinegubov, președintele Administrației militare regionale din Harkov, a transmis că trupele rusești își deplasează rezervele către direcțiile Liptsevskoe și Volceansk în scopul de a atrage cât mai multe forțe ucrainene în nordul regiunii Harkov și de a menține intensitatea acțiunilor ofensive rusești în această zonă.

Oficialii ucraineni și analiștii militari estimează că Rusia ar putea urmări să continue eforturile de retragere ale armatei ucrainene din liniile de front din estul țării și să creeze o „zonă tampon” în nordul regiunii Harkov. Aceste acțiuni indică o pregătire pentru o eventuală a doua fază a ofensivei rusești în regiunea Harkov, după capturarea orașului Volceansk.

Conform evaluărilor Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), este probabil ca forțele ruse să mențină un număr semnificativ de rezerve ale Grupului de Forțe Nordice. Aceste rezerve provin din elementele Corpului 11 Armată, ale Corpului 44 AK și ale Armatei a 6-a de Arme Combinate, toate componente ale Districtului Militar Rus Leningrad (LMD).

Este posibil ca aceste trupe să fie menținute până când efectivele totale ale grupului se apropie de intervalul de 50.000-70.000 de militari, așa cum este planificat. Cu toate acestea, chiar și la capacitatea superioară a efectivelor planificate, grupul nu va avea suficiente trupe pentru a efectua cu succes operațiuni de încercuire sau de capturare a orașului Harkov.

Ce au constatat specialiștii de la Insitutul pentru Studierea Războiului

Specialiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului au constatat mai multe aspecte pentru 30 mai.

Pe 30 mai, președintele SUA, Joe Biden, pare să fi aprobat o schimbare de politică care să permită Ucrainei să utilizeze armele furnizate de SUA, precum rachetele GMLRS, dar nu și rachetele ATACMS, pentru a lovi teritoriul rusesc de la granița cu regiunea Harkov. Totodată, aliații europeni continuă să își manifeste sprijinul pentru utilizarea armelor occidentale în lovirea țintelor militare din Rusia.

Oficialii militari ucraineni au semnalat că trupele rusești își deplasează forțele în nordul regiunii Harkov din alte sectoare ale frontului, ceea ce arată că armata rusă se concentrează în continuare pe retragerea și consolidarea forțelor ucrainene în această zonă. În același timp, există speculații că oficialii francezi vor anunța trimiterea de instructori militari în Ucraina.

În ceea ce privește armamentul, țările occidentale continuă să facă eforturi pentru a spori producția și achiziționarea de arme de artilerie pentru Ucraina, iar membrii NATO par să se confrunte cu o lipsă de capacitate de apărare aeriană pentru a proteja statele membre din Europa Centrală și de Est în fața unui posibil atac pe scară largă.

La 30 mai, guvernul rus a aprobat amendamente la codul fiscal care introduc o scară progresivă a impozitului pe venit începând cu 2025, transferând astfel o parte a crizei financiare a conflictului din Ucraina asupra elitei bogate din Rusia. În plus, președintele rus Vladimir Putin pare să continue eforturile de a depăși criza demografică din Rusia prin intermediul inițiativei sale politice interne „Anul Familiei” în 2024.

De asemenea, forțele de menținere a păcii rusești din Transnistria, susținute de Rusia, efectuează o inspecție neautorizată a vehiculelor lor blindate. În același timp, trupele ucrainene au avansat în apropierea Volceanskului, în timp ce trupele rusești s-au apropiat de alte puncte strategice în regiunea Kherson. Totodată, Rusia a format recent un nou regiment de asalt aeropurtat în Crimeea, care operează acum în direcția Zaporojie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)
19:20 - Când va naște Cristina Cioran și în ce relație e cu tatăl copilului: „Comunicăm doar prin terți. Avem niște oameni prin care luăm legătura”