Douăzeci de români, acuzați că au furat biciclete de peste 500.000 de euro din Franța / Cum opera gruparea

Douăzeci de români, acuzați că au furat biciclete de peste 500.000 de euro din Franța / Cum opera gruparea
Foto: Pixabay

Aproximativ douăzeci de persoane, care furau biciclete, au fost arestate în Franța și România. Aceștia sunt bănuiți că ar fi furat biciclete în valoare de 543.332 de euro.

O bandă originară din România a fost desființată de brigada de cercetare din Toulouse-Saint-Michel, în Haute-Garonne, și de biroul central pentru lupta împotriva delincvenței itinerante (OCLDI), scrie Le Figaro.

Gruparea a sustras biciclete în valoare de 543.332 de euro prin diverse spargeri comise în sudul Franței, în special în Ardèche, Ariège, Aude, Bouches-du -Rhône, Haute-Garonne, Gers, Hérault, Pyrénées- Orientali, Tarn si Var. A vizat în special bicicletele care erau ușor de transportat și puteau fi revândute cu mii de euro.

Cazul a început pe 31 ianuarie 2023, când trei persoane au pătruns într-un magazin de biciclete din Rouffiac-Tolosan, în Haute-Garonne. În acea noapte, au fost furate echivalentul a 65.000 de euro în biciclete electrice și accesorii. Ancheta deschisă în orele care au urmat va scoate la iveală o procedură de operare bine stabilită.

Banda, originară din România, a reperat locațiile faptelor lor în orele premergătoare acestora. În general, acestea sunt afaceri cu biciclete. Hoții se urcă apoi la volanul unui vehicul utilitar, pe care îl fură. După spargere ei transportă în cele din urmă marfa furată în aceleași vehicule, înainte de a le incendia sau de a se asigura că șterg orice urmă.

În total, autoritățile au depistat până acum douăsprezece furturi, dintre care unsprezece de la afaceri cu biciclete. Hoții au sustras și douăsprezece vehicule și au comis trei furturi din remorci – cu alte cuvinte din vehicule personale a căror ușă a fost închisă prost sau forțat.

În cadrul anchetei au fost identificați primii patru suspecți, dintre care trei erau deja încarcerați pentru alte infracțiuni. Unul dintre ei, părând a fi presupusul lider al bandei, a fost reținut după ce a fost predat de autoritățile germane. El a făcut obiectul unui mandat european de arestare.

În cadrul unei cercetări judecătorești deschise în aprilie 2023, o primă operațiune a fost efectuată în octombrie anul trecut de către jandarmerie. Liderul grupării a fost arestat la domiciliul său, iar doi suspecți au fost luați din locurile lor de detenție pentru a fi audiați în custodia poliției. În timpul percheziției, autoritățile au ridicat 7.500 de euro și două motociclete de teren (ATV-uri). Cei trei suspecți, născuți în august 1986, iulie 1988 și august 1990, au fost inculpați și puși în arest preventiv pe 20 octombrie.

Totodată, se află un al doilea grup care opera în mod similar, de data aceasta la Marsilia. Este format din trei cetățeni români, născuți între 1985 și 1988, inclusiv un cuplu. Au trimis bicicletele și obiectele furate din Franța în România, cu un camion. Autoritățile franceze le-au cerut apoi omologilor români să identifice alte persoane care iau parte la trafic.

Aceste identificări au declanșat o a doua operațiune, simultan în Franța și România, pe 22 mai. O persoană a fost arestată la Marsilia, apoi inculpată și eliberată sub supraveghere judiciară pe 24 mai. În România, zece persoane sunt arestate. „Șapte dintre aceștia au făcut obiectul unor mandate europene de arestare (…) și ar trebui predați în curând Franței”, spune procuratura.

În total în România au fost ridicate două apartamente și o casă, precum și 40.000 de euro, unsprezece biciclete de lux și un număr mare de bijuterii. Douăzeci și patru de biciclete de lux și „numeroase piese de schimb în valoare de zeci de mii de euro” au fost recuperate în Marsilia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”
20:10 - Elena Lasconi, „reacție la cald” după decizia CCR: „Interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu” (VIDEO)
19:55 - Volodimir Zelenski spune că le va prezenta aliaților „Planul Victoriei” pentru „un final just al războiului cu Rusia”. Reuniune la Baza Ramstein din Germania
19:26 - CCR a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia este definitivă