Suspiciuni de fraudă în Belgia. Unul din șase stomatologi înregistrați anul trecut are diplomă obținută în România

Suspiciuni de fraudă în Belgia. Unul din șase stomatologi înregistrați anul trecut are diplomă obținută în România
Sursa foto: Freepik

Jurnaliștii belgieni atrag atenția asupra suspiciunilor că foarte mulți medici stomatologi reușesc să profeseze în Belgia după ce ar fi obținut diplome în mod frauduros în România. Jurnaliștii citează într-o anchetă chiar reprezentanți ai stomatologilor români care semnalează mai multe probleme privind obținerea diplomelor.

Suspiciuni privind obținerea diplomelor pentru stomatologii din Belgia

Nu mai puțin de 1 din 6 stomatologi noi din Belgia a avut anul trecut diplomă obținută în România. Belgia este populară în rândul stomatologilor străini din cauza deficitului mare de medici, dar există un indiciu de fraudă în jurul multor diplome de stomatologie românești, este concluzia jurnaliștilor de la VRT NWS.

„Frauda a ieșit la iveală întâmplător în urmă cu câțiva ani, când un medic din afara Uniunii Europene ne-a bătut la ușă pentru a se înscrie ca stomatolog local”. Vorbește Dr. Mihaela Cuţui, medic stomatolog cu experienţă din Timişoara. Bărbatul despre care vorbește este un anume Dr. Adi Ammar.

Cuţui este vicepreşedinte al asociaţiei locale de stomatologie în 2018 când li se alătură Ammar. Are un certificat de limbă care să dovedească că vorbește limba română. Aceasta este una dintre condițiile pentru înregistrarea ca medic stomatolog.

Dar la asociația de stomatologie observă curând că bărbatul, care are un interpret cu el, în realitate nu poate vorbi un cuvânt în română. Când îl confruntă cu asta, Ammar reacționează cu iritare: „De ce nu se poate la Timișoara ce se poate la București?”. Este trimis la plimbare, dar la scurt timp Cuţui observă că este înregistrat la asociaţia naţională de stomatologie din Bucureşti cu certificatul de limbă fals.

Cuţui şi colegii ei trag un semnal de alarmă şi investighează. Aceștia stabilesc că certificatul fals al lui Ammar a fost semnat de personalități marcante din asociația națională de stomatologie. „În plus, am auzit de la colegi din București că cetățenii străini, care nu cunosc limba, ar putea obține un astfel de certificat de limbă pentru 2.000 de euro”, spune Cutui.

Cuţui bănuieşte că Ammar a vrut să folosească România drept trambulină pentru a lucra ulterior în alte ţări ale UE. La urma urmei, oricine este înregistrat într-o țară din UE și lucrează ca stomatolog poate face acest lucru și în alte țări.

Același lucru este valabil și pentru cei care finalizează pregătirea stomatologică într-o țară din UE. România pare a fi, de asemenea, o trambulină în acea zonă. Pentru că în ultimii ani s-au eliberat în masă diplome de stomatologie românească. Există un număr impresionant de studenți din afara UE.

„În România nu există nicio restricție privind numărul studenților la stomatologie”, explică Cuțui. „Universitațile și instituțiile private sunt plătite per student și pe baza calității educației lor.” Mai mult, în ultimii ani guvernul României a dus o politică activă de atragere a studenților străini.

„Aproximativ 20 până la 30 la sută dintre medicii stomatologi nou absolvenți părăsesc România după ce și-au obținut diploma pentru a lucra într-o altă țară din UE”, vede Cuțui.

România, trambulină pentru medicii stomatologi care provin din afara UE

Așa ajung, printre altele, în Belgia. Și asta se reflectă în cifre. Anul trecut, aproape 1 din 6 stomatologi care s-au înscris la RIZIV aveau diplomă în România. Și mai frapant: mai mulți tunisieni decât românii înșiși. Nu mai puțin de 1 din 10 stomatologi noi din Belgia ar avea naționalitate tunisiană în 2023.

„Nu vreau ca țara mea să fie folosită ca trambulină pentru stomatologii din afara Europei, pentru că asociația noastră de stomatologie și universitățile sunt corupte”, spune Cuțui. În ultimii ani a lucrat ca avertizor în presă, politică și justiție.

Potrivit ei, povestea lui Ammar este doar vârful aisbergului. Apar multe întrebări cu privire la calitatea diplomelor pe care le obțin mulți cetățeni din afara UE. Acestea sunt povești pe care VRT NWS le-a auzit și prin contacte la alte universități din România, dar nu există dovezi momentan.

Anul trecut, ministrul Sănătăţii din Belgia, Frank Vandenbroucke (Vooruit), l-a contactat pe colegul său român când asociaţiile stomatologice belgiene şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la calitatea diplomelor româneşti.

Aceste povești au apărut și în presa românească. Totuşi, potrivit lui Cuţui, ministrul român al Sănătăţii a răspuns laconic. Prin urmare, ea are puține speranțe. „Autoritățile române nu vor să investigheze acest lucru”, a spus ea. „Pentru că implică mulți bani și persoane influente”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)