Cum putem alege opțiuni sănătoase pentru gustările dintre mese. Recomandările nutriționistului Tania Fântână

Cum putem alege opțiuni sănătoase pentru gustările dintre mese. Recomandările nutriționistului Tania Fântână
Sursa foto: Freepik/ @ freepik

Gustările sunt pauze mici și necesare în programul nostru zilnic, oferind o șansă de a ne reîncărca bateriile pentru a continua activitățile. Nutriționistul Tania Fântână ne explică cele mai potrivite gustări și momentul optim pentru a le consuma.

La ce trebuie să avem grijă

Adesea, atunci când suntem obosiți, tindem să alegem gustări dulci și consistente. Totuși, acestea nu sunt cele mai bune alegeri, deoarece provoacă fluctuații mari ale glicemiei. În schimb, Fântână recomandă gustări care se încadrează în limita de 150-200 kcal, consumate de 1-3 ori pe zi, în funcție de activitatea zilnică și nevoile fiecărei persoane, potrivit G4Food. 

Cele mai potrivite momente în care pot fi consumate gustările sunt la 2-3 ore după micul dejun și cu 2-3 ore înainte de cină. Este esențial să evităm gustările după cină pentru a permite corpului să se concentreze pe procesele de reparare și curățare, nu pe digestie.

De asemenea, gustările între reprizele de somn nocturn sunt descurajate, deoarece sunt asociate cu creșterea în greutate, menținerea dificilă a glicemiei în limite normale și insomnia. Gestionarea mai bună a stresului poate ajuta la evitarea acestui obicei nesănătos.

Ce gustări ne recomandă nutriționistul

Fructele de sezon sunt ideale, oferind nutrienți și fibre esențiale. Variantele preambalate de 300 grame sunt perfecte pentru a evita murdărirea și sunt foarte convenabile. Batoane de nuci și fructe uscate fără zahăr adăugat sunt dulci natural, oferind energie și fibre, fără să provoace creșteri bruște ale glicemiei.

Pungile de 30-40 grame de mixuri de nuci și fructe uscate sunt ideale pentru a evita consumul excesiv. Este recomandat să bei apă după consum pentru a potoli foamea. Brânza proaspătă, mozzarella, carne slabă, iaurt grecesc cu semințe, falafel, hummus, măsline și legume proaspete sunt alimente bogate în proteine și sunt toate opțiuni excelente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)