Un pește apreciat de români va putea fi găsit în Marea Neagră. „Am adus un lot din Italia, din Marea Adriatică”

Un pește apreciat de români va putea fi găsit în Marea Neagră. „Am adus un lot din Italia, din Marea Adriatică”
Sursă foto: Pixabay

Institutul de Cercetări Marine din România lucrează intens pentru a aduce bibanul de mare în Marea Neagră. Originar din Marea Adriatică, acest pește este cunoscut pentru gustul său deosebit și popularitatea sa în rândul românilor care călătoresc în străinătate.

Primii pași ai aclimatizării

Specialiștii au adus deja la noi în țară un lot de bibani de mare din Italia, din Marea Adriatică. „Am adus un lot din Italia, din Marea Adriatică, un lot de 200 de exemplare. Urmează să efectuăm transferul acestora în apa de Marea Neagră și să urmărim adaptabilitatea, stresul dacă există și ritmul de creștere”, a afirmat Victor Niță, cercetător științific, conform Digi24.

Acești pești sunt momentan păstrați într-un vas cu apă sărată și monitorizați îndeaproape pentru a se asigura că se pot adapta la noile condiții de mediu.

Proiectul de aclimatizare nu este nou pentru cercetătorii români. Magda Nenciu, un alt cercetător științific, a subliniat succesul anterior cu dorada, o altă specie marină.

„Dorada a împlinit un an de când se află la noi în laborator. Au venit, ca şi lavracul pe care l-aţi văzut mai devreme, la o dimensiune de 5-7 grame şi în decurs de un an au ajuns să depăşească 500 de grame. Au depășit prima talie comercială și pot fi practic comercializate aceste exemplare pentru consum”, a explicat Magda Nenciu.

Bibanul de mare s-ar putea adapta la condițiile din Marea Neagră

Experții sunt optimiști în ceea ce privește adaptarea bibanului de mare la condițiile Mării Negre. Președintele Federației Pescarilor de la Marea Neagră, Laurențiu Mirea, a afirmat că pescarii deja au captura accidental această specie, în cantități mici, în ultimii ani.

„Noi considerăm că este un peşte bun, are valoare economică, dacă stăm să îl comparăm cu hamsia, de exemplu, sau cu stavridele. În ultimii 3-4 ani, pescarii, accidental și nu cantități foarte mari, au prins biban de mare”, a declarat Laurențiu Mirea.

Bibanul de mare este una dintre cele mai căutate specii în restaurantele din țară și din străinătate. „De cele mai multe ori, clienții îl cer pe tigaie sau la grill, să nu fie foarte mult gătit pentru că în momentul acela prospețimea și tot gustul lui se cam duc”, a explicat Adrian Sasu, manager de cherhana.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`