Ialomițianu: 10 miliarde de euro zac nefolosite la BNR / Deficitul bugetar e dublu față de anul trecut, deci cheltuielile au luat-o razna / Mediul de afaceri, sacrificat pentru clientela politică (VIDEO)

Ialomițianu: 10 miliarde de euro zac nefolosite la BNR / Deficitul bugetar e dublu față de anul trecut, deci cheltuielile au luat-o razna / Mediul de afaceri, sacrificat pentru clientela politică (VIDEO)
Gheorghe Ialomițianu, liderul PMP Brașov și fost ministru de Finanțe

Gheorghe Ialomițianu (PMP), fost ministru de Finanțe, a declarat că puterea de cumpărare a românilor a scăzut, investițiile cu fonduri europene sunt tot mai puține și au crescut foarte mult cheltuielile cu salariile bugetarilor. Singurii care o duc bine sunt apropiații PSD-PNL, care au primit joburi bine plătite la stat.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Amintim că deficitul bugetar a urcat la 3,24% din PIB după primele patru luni din 2024, în condițiile în care Guvernul și-a asumat un deficit de 5% pe tot anul. Spre comparație, după primele patru luni din 2023, deficitul era de 1,70% din PIB.

Statul nu încasează la buget pe cât de mult cheltuiește

„Vedem o creștere a cheltuielilor cu peste 29% și a veniturilor cu peste 15% față de anul trecut, în condițiile în care au fost majorate impozitele și taxele. Vedem la TVA un ritm mai redus privind creșterea și la accize avem un minus de peste un miliard de lei, deși au fost majorate accizele la carburanți. Înseamnă că economia nu merge, consumul înregistrează un ritm mai redus, românii sunt mai prudenți în consum.

Am văzut că și deficitul balanței comerciale a scăzut, ca urmare a scăderii importurilor, dar și a scăderii producției.

Dar vedem la cheltuieli o creștere foarte mare, la salarii peste 20%. Asta prin faptul că au angajat foarte mulți. Nu e vorba de majorarea salariilor, și-au angajat foarte mult din clientela politică.

Vedem și la bunuri și servicii peste 27% și nu vedem o aprovizionare cu medicamente într-un ritm mai alert, vedem că-n spitale nu sunt medicamente”, a declarat fostul ministru al Finanțelor.

Ialomițianu: Decidenții preferă banii publici, în locul celor europeni, pentru că nu-i controlează nimeni

Acesta s-a referit și la investițiile publice, care sunt tot mai puține în ultima vreme.

„Vedem la PNRR, din 14 miliarde de lei sume nerambursabile, s-au cheltuit numai 1,2 miliarde de lei și la fonduri europene în programarea 2014-2020 vedem un minus de vreo 4 miliarde de lei, deci se vor pierde bani, nu se vor recupera sumele care sunt pentru 2014-2020.

Vedem și că nu s-a atras niciun euro din programarea bugetară 2020-2027, iar în Banca Națională zac vreo 10 miliarde de euro nefolosite.

Deficitul bugetar e dublu față de anul trecut, înseamnă că cheltuielile au luat-o razna. Ritmul de creștere a veniturilor nu ține pasul cheltuielilor. Dl Ciolacu a spus că nu reduce nicio cheltuială, deci sacrifică mediul de afaceri și puterea de cumprăarea românilor pentru anul electoral și clientela politică.

Dl Ciolacu spunea că toate împrumuturile pe care le-a făcut anul acesta s-au dus în ivnestiții. Vreau să-i spun că nu zice adevărul. Stocul de datorie de la începutul anului a crescut cu 50%, iar cheltuielile cu investițiile din fondurile publice sunt 20 de miliarde. Și au scăzut foarte mult investițiile din fonduri europene față de anul trecut.

Deci ponderea cheltuielilor din fonduri publice de la stat a crescut, înseamnă că nu există un apetit pentru folosirea banilor europeni. Banii publici din bugetul de stat pot fi folosiți, că nu sunt supuși controlului”, a mai explicat fostul ministru Gheorghe Ialomițianu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)