Politizarea sistemului de educație: Cel puțin 31 de inspectori școlari generali candidează la alegerile locale din partea a 3 partide

Politizarea sistemului de educație: Cel puțin 31 de inspectori școlari generali candidează la alegerile locale din partea a 3 partide
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cel puțin 31 de inspectori școlari generali candidează la alegerile locale din 9 iunie, informează Edupedu.ro, care a analizat listele de candidați depuse de partide la Biroul Electoral Central (BEC). Site-ul citat amintește că miniștrii Educației din ultimii trei ani au refuzat să organizeze, conform legii, concursuri în inspectoratele școlare județene pentru ocuparea funcțiilor de conducere. În acest moment, numirile sunt strict politice.

Inspectori școlari generali, candidați în alegeri

Cel puțin 31 de inspectori școlari generali candidează la alegerile locale, din care 16 sunt de la PNL, 12 de la PSD și 2 de la UDMR. Alți 10 șefi de inspectorate școlare sunt membri de partid, dar nu candidează la locale și ar putea candida la parlamentare. Ceilalți doi șefi de ISJ nu sunt membri de partid: este vorba despre cei din județele Mureș, Paula Dărăban, și Brașov, Ovidiu Tripșa, explică Edupedu.ro.

De asemenea, unii șefi de inspectorate candidează și la funcția de consilier local, și la cea de consilier județean.

În listă se remarcă liberalul Cătălin Canciu, șeful ISJ Brăila, care candidează la primăria orașului.

Sistemul de învățământ e tot mai politizat, în ciuda promisiunilor

Sursa citată amintește că miniștrii Educației din ultimii trei ani, toți liberali, au refuzat să organizeze, conform legii, concursuri pentru ocuparea funcțiilor de inspectori școlari generali.

Un raport al Ministerul Educației din martie 2023 arată că toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare.

De asemenea, un raport Code for Romania din septembrie 2023 arăta că „managementul educațional al școlilor din România este puternic afectat de politizarea funcțiilor de conducere de la nivelul sistemului de învățământ, cât și de cadrul legal inconsistent în ceea ce privește descentralizarea, relațiile și atribuțiile dintre multitudinea de actori implicați în proces”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)