Comisia de la Veneția nu recomandă schimbarea elementelor codului electoral cu două luni înainte de alegeri: În România, decizia este una politică, pentru ca partidele să obţină avantaje

Comisia de la Veneția nu recomandă schimbarea elementelor codului electoral cu două luni înainte de alegeri: În România, decizia este una politică, pentru ca partidele să obţină avantaje

Alegerile locale de anul acesta vor avea un singur tur, în data de 5 iunie. În zadar s-au chinuit PNL-iștii să schimbe legea, deoarece acest lucru pare a fi unul imposibil. Comisia de la Veneţia consideră că elementele majore ale codului electoral nu trebuie modificate cu un an înainte de alegeri.

"Comisia de la Veneţia spune că elementele majore ale sistemului electoral nu trebuie schimbate în anul de dinaintea alegerilor. Motivul este că, pe măsură ce alegerile se apropie, partidele politice pot să evalueze foarte bine care sunt schimbările (de legislaţie electorală – n.r.) care le-ar putea fi favorabile sau nu. Cu cât se apropie mai mult data alegerilor, cu atât mai mult creşte tentaţia de a schimba sistemul electoral, pentru ca partidele să obţină avantaje. Prin urmare, momentul potrivit pentru schimbarea legislaţiei este după alegerile electorale, când data următoarelor alegeri electorale este îndepărtată. Atunci se poate discuta calm. (…) Respectând toate standardele, în anul care precede alegerile trebuie evitate schimbările majore de legislaţie electorală", a explicat secretarul general al Comisiei de la Veneţia, scrie stiripesurse.ro.

Totodată, Thomas Markert a spus că modificarea legislației în acest moment al confruntării electorale ar fi o greșeală.

"Consider că ar trebui evitate astfel de practici. Este adevărat că, în unele cazuri, poate că este necesar, datorită unor evenimente sau circumstanţe, să se ia măsuri, dar altfel nu. (…) Cred că nu există o nevoie reală să fie schimbat ceva. (…) Cred că, în cazul României, decizia de a schimba sistemul electoral este una politică şi acest lucru nu ar trebui făcut chiar înainte de alegerile electorale", a afirmat Markert.

În context, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a susţinut că legea trebuie aplicată aşa cum este ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`