Olanda vrea să livreze Ucrainei un sistem Patriot, în colaborare cu partenerii săi

Olanda vrea să livreze Ucrainei un sistem Patriot, în colaborare cu partenerii săi
Sistem de rachete Patriot. Foto simbol: Hepta.ro / DPA Images / Christophe Gateau

Olandezii au lansat o inițiativă pentru a accelera asamblarea și livrarea rachetelor Patriot către Ucraina, a anunțat ministrul apărării Kajsa Ollongren.

Ucraina a cerut rachete aer-apărare de luni de zile, dar statele membre NATO au ezitat să elibereze bateriile din propriile arsenale de apărare, în ciuda schimbării recente de discurs de la vîrful NATO că securitatea lor este cel mai bine deservită de echipamentele lor în prima linie, potrivit The Guardian.

Patriot este un sistem de rachete ghidate care poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază mai scurtă. Fiecare baterie constă dintr-un sistem de lansare montat pe camion cu opt lansatoare care pot ține până la patru interceptoare de rachete fiecare, un radar la sol, o stație de control și un generator.

Problema pentru Ucraina este că diferite țări au părți diferite ale sistemului în stare de pregătire pentru război. Ollongren a declarat reporterilor înainte de un summit pentru miniștrii apărării din UE:

“Este o capacitate limitată, dar Ucraina are nevoie de ea. Deci facem un pas înainte. Vom livra din propriile noastre capacități Patriot mai multe părți ale sistemului, astfel încât să putem asambla întregul sistem și să-l livrăm în Ucraina.

Vreau [livrare] cât mai repede posibil. De aceea, anunț cei mai mulți că Țările de Jos fac acest pas înainte. În prezent, vorbim cu o țară parteneră, este foarte concret. Suntem aproape acolo. Și de îndată ce țările respective sunt și ele gata, vom anunța”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”
20:10 - Elena Lasconi, „reacție la cald” după decizia CCR: „Interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu” (VIDEO)
19:26 - CCR a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia este definitivă
19:10 - Accident violent pe Valea Oltului. O tânără a murit și alte două persoane au fost rănite