Nou protest spontan al funcţionarilor din Senat. Vor salarii mărite cu 20%

Nou protest spontan al funcţionarilor din Senat. Vor salarii mărite cu 20%
Foto: Inquam Photos / George Călin

Circa 100 de funcţionari publici de la Senat au protestat luni, din nou, în foaierul din faţa sălii de plen. Ei resping majorarea salarială de 10%, în două tranșe, decisă de Guvern și cer 20%.

Funcționarii de la Senat, nou protest

Ei acuză că din 2019 până acum inflaţia a fost de 40%, salariul mediu net naţional a crescut cu 51,7%, dar salariile lor au crescut doar cu 16,4%.

„Între 5.500 şi 6.500 lei sunt veniturile nete pentru un consilier parlamentar cu 25 de ani vechime. În 2017 au fost majorări salariale şi în 2023, dar atunci a fost pentru toţi bugetarii o creştere de 5% (…) Gândiţi-vă ce înseamnă o virgulă nepusă la locul ei!”, a precizat unul dintre funcţionari, citat de Agerpres, referindu-se la munca lor.

Un alt consilier parlamentar a precizat că protestul e spontan, nu organizat de sindicat, și că manifestează doar o parte dintre ei, restul asigurând funcționarea Senatului.

Funcţionarii de la Senat au mai spus că vor protesta şi mâine, împreună cu colegii lor de la Camera Deputaţilor, în faţa plenului de la Cameră.

Majorarea salarială de 10%, considerată insuficientă

Amintim că Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, Ordonanța care majorează cu 10% salariile a circa 100.000 de bugetari. Creșterea se va aplica în două tranșe de câte 5%, în iunie și septembrie, luni de alegeri.

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD, vor primi salarii mai mari „în special de angajaţii din cultură, de la Registrul Comertului, Agenţiile de Mediu şi funcţionarii din primăriile sub 20.000 de locuitori”.

O parte din bugetari au ieșit în stradă, supărați unii că majorarea nu e consistentă, alții că n-au fost și ei incluși în Ordonanță.

Premierul Ciolacu a răspuns că majorare e de doar 10% deoarece atât e posibil acum. Acesta a mai afirmat că bugetarii protestează că e an electoral, dar „eu nu răspund la șantaj”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`