Un sucevean a rămas fără 11.140 de euro după ce a cumpărat o rulotă care nu există. Cum au acționat escrocii

Un sucevean a rămas fără 11.140 de euro după ce a cumpărat o rulotă care nu există. Cum au acționat escrocii
Foto simbol: Pixabay

Un bărbat în vârstă de 48 de ani din comuna suceveană Șerbăuți a rămas fără 11.140 de euro după ce a încercat să cumpere o rulotă de pe o pagină de Facebook.

Cum a rămas bărbatul fără bani

El voia să-și cumpere o rulotă pentru vacanțe cu familia în Europa și a găsit pe Facebook o pagină ce aparent aparținea unei firme dintr-un stat european, care ar fi avut ca obiect de activitate vânzarea de vehicule de acest gen.

Bărbatul a cerut, prin intermediul mesageriei, mai multe detalii despre rulotă și i s-a indicat să achite în primă fază 1.500 de euro într-un cont, pentru confirmarea cererii. Lui i s-au mai cerut apoi încă 5.100 euro, care ar fi reprezentat 30% din valoarea autorulotei. Achitarea sumei ar fi ”garantat” retragerea anunțului de vânzarea de pe Facebook și rezervarea vehiculului pentru sucevean.

El a virat și acești bani, apoi i s-au mai cerut încă 4.540 euro pentru așa-zise demersuri administrative de trimitere a rulotei. Suceveanul a trimis și această sumă.

În total, acesta a plătit 11.140 euro, informează Monitorul de Suceava.

Când i s-au cerut din nou bani, el a intrat la bănuieli și a căutat informații despre pagina respectivă de Facebook pe diverse forumuri. A aflat astfel că multe alte persoane s-au plâns, că firma n-ar exista în realitate și pagina e falsă.

Pe 23 mai, bărbatul a alertat polițiștii de la Postul Șerbăuți, care au deschis un dosar penal privind comiterea infracțiunii de înșelăciune.

Sfaturile polițiștilor pentru a evita escrocheriile din online

Polițiștii ne îndeamnă să verificăm atent site-urile și paginile de pe care vrem să facem achiziții, să nu dăm absolut nimănui datele cardului nostru bancar, să nu plătim în avans, indiferent de pretext, și să păstrăm discuţiile pe chat-ul de vânzări, pentru a putea fi ulterior ajutați în caz de fraudă. Dacă totuși am făcut un pas greșit, trebuie să contactăm imediat banca pentru a ne fi blocat cardul şi eventualele tranzacţii ilicite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)